Ретроспективна изложба архитекте Лазара Кузманова у Тителу

ТИТЕЛ: Нико, кажу, није пророк у свом селу, али колико вреди успех у белом свету, ако се заборави одакле је потекао. Познати новосадски архитекта Лазар Кузманов не заборавља своје корене.
1
Фото: Са отварања изложбе радова 

У просторијама Народне библиотеке „Стојан Трумић” у Тителу, приређена је ретроспективна изложба радова  архитекте Кузманова, а мало је рећи да је изложбени простор био препун људи који су својим присуством желели да изразе поштовање.

Присутнима се обратио директор библиотеке Горан Поповић, а о постигнућима Кузманова говорила је Александра Николић из тителске локалне самоуправе, посебно нагласивши освајање награде за архитектуру „Ђорђе Табаковић”, највишег признања Друштва архитеката Новог Сада за изузетан стваралачки и прегалачки допринос у области архитектуре. Награда се додељује појединцима или ауторским тимовима који делују у континуитету, за истакнута и плодотворна остварења на територији Војводине, која су потврђена вредностима врхунског домета и која су имала у одређеном раздобљу прогресивни утицај на достигнуће, развој и друштвену улогу архитектуре.

У образложењу награде између осталог истиче се „високи креативни домет његових дела, стручна и научна делатност и публицистика, рад у стручним организацијама, ангажовање у настави на Департману за архитектуру Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду и као посебно константна ангажованост на бранику архитектуре и културе уопште”.

Фото: Изложба остаје отворена до 28. фебруара

Подсећа се, даље, да је својевремено као покрајински секретар, први, сигурно и једини на овим просторима, Секретаријат за архитектуру, урбанизам и градитељство назвао правим именом. „Добијање ове награде у најбољим годинама живота и креативне снаге значи и поруку да аутор досадашње високе домете у архитектури и даље следи и да их надграђује, као и препоруку да лепоту фасадног омотача стамбене зграде треба увек да подразумева и добро простудирана организација стана”, наводи се у образложењу награде „Ђорђе Табаковић” за прошлу годину.

Обраћајући се суграђанима, Лазар Кузманов истакао је да је све почело пре 52 године када је бабица Мира донела бебу његовој мајци Цици, а она му дала име, уз образложење да треба буде архитекта као и његов стриц.

- Некако све ове године бавећи се архитектуром, истицао сам да сам ја архитекта тителски. И јесам.Ово место, река, брег, људи и безбрижно детињство које сам овде провео, највише су утицали да постанем ово што данас јесам...припремајући ову изложбу желео сам да двадесет година мог рада некако склопим у ових двадесетак паноа. То није био нимало лак посао. Пуно емоција, сећања, самокритике, пропуштених шанси и много више задовољства и среће да сам имао ту привилегију да стварам и градим – рекао је на отварању изложбе Лазар Кузманов.

О његовом шарму и скромности могу посведочити многобројни присутни, па и они који су дан раније, поводом славе Светог Трифуна,  присуствовали његовом перформансу приликом избора пудара Удружења виноградара и воћара „Шајка” из Титела. Бројна публика и поштоваоци најбоља су архитектонска и људска веза између Лазе Кузманова и његових Титељана.

Изложба ће бити отворена до 28. фебруара.

Текст и фото: Стево Диклић

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести