Сарадња Матице српске и општине Пландиште

ПЛАНДИШТЕ: Општина Пландиште потписала је протокол о сарадњи са Матицом српском у петак, а уговор о сарадњи потписали су председник Матице српске проф. др Драган Станић и председник ове банатске општине Јован Репац.
plandiste matica
Фото: Оредседник општине Пландиште Јован Репац и председник Матице српске проф. др Драган Станић, фото: Матица српска

Као тема од посебног значаја истакнута је историјска миграција и колонизација у ХХ веку на простору ове банатске општине, те ће кроз сарадњу бити омогућено и финансирање обележавања века од колонизације у овом месту у Банату.

Протокол је закључен на обострану жељу и интерес, а ради унапређења квалитета књижевног, образовног и уметничког рада у војвођанској општини која броји више од 11.000 становника.

Потписивању протокола присуствовали су и директор Културно-образовног центра „Вук Караџић“ Пландиште Мирослав Петровић, генерални секретар Матице српске Милан Мицић и управник послова Јелена Веселинов.

Јован Репац истиче да им је овај протокол о сарадњи јако важан у њиховој општини која броји 22 националне заједнице, те пет језика у службеној употреби и три основне школе.

Милан Мицић је рекао да ове и у наредне две године обележавамо стогодишњицу колонизације, а на територији општине Пландиште тада је формирано седам колонија у којима је пред Други светски рат живело око 7.000 становника.

- Зато је општина Пландиште, уз друге општине у Банату и Бачкој, једна од важних тачака за обележавање стогодишњице колонизације- истиче Мицић.

М. Сћ

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести