Сомбор издвојио 15 милиона за обнову Галерије „Милан Коњовић“

СОМБОР: Није никакава тајна да престоница Западне Бачке спада не само у сам врх локалних средина по издвајању за културу, већ и да годинама уназад представља узор далеко богатијим варошима него што су све српске.
1
Фото: Реконструкција

Пажња посвећена подједнако програмима тако и установама огледа се и у одржавању објеката културе, па су тако тренуттно у току радови на адаптацији и санацији надалеко чувене зграде Галерије „Милан Коњовић“ у Сомбору, који су започети крајем маја.

Реч је о рестаурацији фасаде, замени прозора као и унутрашњег дела овог својеврсног храма културе. Према речима Милене Рацков Ковачић, директорке установе, за овај посао из градске касе Сомбора издвојено је 15 милиона динара, а позамашан посао је поверен новосадској фирми „Боб“.

Вредни радници уређују дотрајалу фасаду која је пружала слику посетиоцима и пролазницима у центру града, недостојну репутације великог јужнословенског и балканског фовисте. Како би се здање галерије довело у стање примерено њеном значају за српску и европску културу, целокупни радови подразумевају обијање малтера са фасадних зидова са спољне стране, а након тога ће се урадити хидро и термо изолација. Осим тога, биће урађена противграфитна заштита у висини прозора, ааа да је све урађено у складу са значајем здања говори и податак да је целокупан пројекат адаптације урадио Покрајински завод за заштиту споменика културе из Петроварадина, који је иначе и надлежан за заштиту споменика културе у Сомбору, пошто овај град нема свој надлежни завод.

- Старе и дотрајале прозоре замениће 24 нова двокрилна прозора израђена од првокласне и суве храстовине, а по шеми столарије из пројекта с одговарајућим детаљима. Прво крило биће застакљено једоструким стаклом по узору на постојеће стање, а друго финално обрађено крило с термосатиком. Улазна капија ће бити демонтирана и стару боју ће заменити прворазредна боја - каже Рацков Ковачић и додаје да ће сви дотрајали челични и дрвени елементи бити замењени новим, али према актуелном, историјском изгледу зграде.

На прозорима приземља налазиће се металне решетке и биће замењени подрумски прозори, због повећања енергетске ефикасности објекта биће постављена минерална вуна на тавану зграде, а биће обављен и преглед купне кровне конструкције, на којој ће дотрајали и оштећни елементи, такође бити замењени.


Значај и професионализам

Сомборска Галерија „Милан Коњовић“ је 2013. године одлуком тада актуелне Владе Србије стекла статус установе културе од националног значаја, а недавно  је проглашена и за фирму од поверења, а сертификат је недавно уручен у Београду.

- Ово признање се додељује установама које имају добру репутацију међу клијентима и сарадницима, а велики број посетилаца пуни су само речи хвале за рад установе - каже Милена Рацков Ковачић.


Паралелно са заменом декоративне расвете са спољне стране, биће урађена и замена унутрашње расвете у изложбеном простору лед расветом. Надлежни воде бригу о сваком детаљу, па ће тако око зграде где је постојао тротоар, бити постављене камене коцкице. Радови би трабало да буду окончани почетком септембра, па ће Галерија „Милана Коњовића“, чији су темељи стари 270 година одисати новим, сјајем примереним делу Маестра, како и данас Сомборци ословљавају Милана Коњовића.

Текст и фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести