СРБОБРАН Установљена песничка награда „Милан Дунђерски”

СРБОБРАН: Народна библиотека покренула је песничку награду „Милан Дунђерски” са жељом да име србобранског песника и хуманисте остане трајно упамћено, а његово стваралаштво инспирише друге песнике.
Milan Dunđerski Foto: privatna arhiva
Фото: Милан Дунђерски Фото: приватна архива

Биће то друга песничка награда која ће бити додељивана у Србобрану. Већ више од десет година ни иницијативу Дома културе у новембру се организује свечаност и проглашава добитник песничке награде „Ленкин прстен” за најбољу љубавну песму објавену између две доделе.

Милан Дунђерски рођен је у Срборану 1952. године, а преминуо је 2007. године. Није био у директној родбинској вези са чувеном богатом породицом. Објавио је три збирке песама, 2006. године покренуо је песничку награду „Ленкин прстен”. Био је професор српског језика у Гимнаизији у Србобрану, директор Радио Србобрана. Од 2004. године био је редовни  члан Матице српске .

Директорка библиотеке Ева Киш каже да је дуго година постојала жеља да се награда у славу песника из Срборана установи, али да су се тек сада створили услови.- Намера нам је да се подстакне интеркултурална сарадњу између српске и мађарске омладине и да се да допринесе стварању аутентичних књижевно- естетских вредности у поезији даровитих младих песника, који пишу на српском и мађарском језику- рекла је диркторка Киш.

По њеним речима награда „Милан Дунђерски” ће се додељивати сваке године за уметнички најуспелију необјављену песму написану на српском и мађарском у две категорије, за ученике средњих школа и студенте у земљи и иностранству.Награђени аутори, о којима ће одлучивати афирмисани књижевници добиће диплому, двојезичну српско-мађарску књигу о Милану Дунђерском и новчану награду у износу од стотину евра у динарској противвредности, а песме ће им бити објављене у књижевним часописима.

Конкурс ће бити отворен 1. децембра 2019, а награда ће бити додељена на свечаности у Србобрану 22. фебруара на дан песниковог рођења.

З. Делић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести