Светосавље као инспирација у фекетићком “Цару Душану Силном”

ФЕКЕТИЋ: Културни центар „Цар Душан Силни” у Фекетићу основан је пре пет година у намери да се бави очувањем културе, вере, обичаја, традиције српског народа, уз поштовање и сарадњу са свим другим етничким групама које живе на територији општине Мали Иђош.
1
Фото: РТВ

Директор Културног центра Горан Ђукић истиче да су веома познати по две велике манифестације које организују у својој општини, а реч је о „Данима Светосавља” и „Госпојинским данима”.

-Током целе године организујемо многобројне садржаје, хуманитарне активности, књижевне вечери. Пробе и скупове одржавамо у просторијама Дома културе, као и све манифестације- каже Ђукић и додаје да помоћ локалне самоуправе не изостаје, али би могла бити и већа.

Према његовим речима, они су једино удружење које се бави културом Срба на том простору.

-Не добијемо толико новца колико радимо, али надамо се бољем да ће локална самоуправа обратити више пажње на нас. Једини доводимо познате личности да учествују у нашим манифестацијама. Сада се  припремамо за шесте по реду Дане Светосавља, који ће се одржати 24. и 25. јануара - каже Ђукић. -Прво вече је већ традиционално и резервисано за  прозу, поезију, музику и ликовно стваралаштво. Расписујемо ликовно-литерарни конкурс за све три основне школе са територије наше општине, јер се општина састоји из Малог Иђоша, Фекетића и Ловћенца те свако село има своју школу. Тема конкурса је „Светосавље као инспирација” и имамо категорије нижих, од првог до четртог и виших разреда, од петог до осмог.

Сваке године деле се вредне награде за најбоље радове, по три места у две категорије, које се додељују током Светосавске академије 25. јануара, када ученици излазе на бину да приме награде.

Фото: РТВ

-Тог дана имамо изузетно богат и садржајан програм у ком учествују многа културно-уметничка друштва, наш Културни центар са глумачком и певачком групом, познати глумци, а радимо и историјске драматизације за шта је задужена моја супруга, професор историје Ксенија Кустудић Ђукић- истиче Горан Ђукић.

Он тврди да се труде да из године у годину буду што бољи и квалитетнији, а имају и лепу сарадњу са РТВ-ом.

- Снимили смо новогодишњу и божићну емисију које ће сви моћи да гледају. Сад се већ ширимо и по региону, јер нам већ две године гостују пријатељи из Бјелог Поља, КУД „Ђурђевданско коло” из Подгорице -каже Ђукић. -Изузетну сарадњу имају и са осталим удружењима из општине, међу којима се истиче и сарадња са КУД-ом из Фекетића, као и са Друштвом за заштиту мајки и деце „Изида”, за које су организовали многе хуманитерне активности, концерте.

Он напомиње да почиње сарадња са Републиком Српском, тачније Требињем, које ће посетити у марту, а надају се одласку у Русију из које су добили званичан позив у којој ће представљати Србију.

- Већ два пута у Фекетићу је наступио руски фолклорни ансамбл, а надамо се да ћемо моћи да узвратимо посету ове године- каже директор КЦ. -Учествујемо у многим манифестацијама, а део смо и Савеза српских удружења Северно-бачког округа из Суботице.

Ђукић тврди да им је певачка група изузетно квалитетна, а награђени су и на наступу у Суботици за најбоље дебитанте и најоригиналније ношње.

-Уметнички руководилац је млади Милан Сушић који је по струци етно-музиколог и прави одлича програм, док глумачку групу водимо супруга и ја- каже Горан Ђукић.

М. Стакић

Пројекат „Остваривање јавног интереса у Малом Иђошуреализује ДВП Продукција, а суфинансира Општина Мали Иђош. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести