Техничка школа у Бечеју обележила 130 година рада

БЕЧЕЈ: Активност Старобечејске занатске школе на свом почетку 17. маја 1886. године, па низ других имена и рада током досадашњих 130 година постојања и просветне делатности,

 до актуелног назива у последње две деценије Техничка школа. Све је то стало између корица Монографије поводом вредног јубилеја, која је, према речима главне и одговорне уреднице Слађане Ђатков Бардун, резултат тимског рада ученика и наставника најстарије средње школе у Бечеју.

На сајту школе постоји обимнија електронска верзија припремљена за 125. рођендан, али како тада није било средстава изостало је штампање. За 130. рођендан штампање су помогли Покрајински секретаријат за образовање и локална самоуправа, па је осванула публикација у нешто скраћеном виду.

- Идеја водиља била нам је да књига послужи као сведочанство и успомена свима нама, али и спомен онима који нису са нама. Наша школа има традицију, али уједно иде у корак с временом, поштујући све тековине модерног доба. Монографијом одајемо признање и исказујемо поштовање свим генерацијама ученика, целокупном наставном кадру, административним и стручним службама, као и помоћно-техничком особљу. Свима који су допринели угледу наше школе и напретку образовања у Србији – рекла је на свечаној академији поводом 130 година Техничке школе директорка Светлана Ташковић.

Славље у Градском позоришту Бечеј почело је „Одом радости“ у извођењу хора наставника овдашње Музичке школе и школе слављеника. Присутнима су се обратили представница Покрајинског секретаријата за образовање Ливија Корпонаи, затим у име Националног савета мађарске националне мањине Атила Перфауер и председник општине мр Вук Радојевић.

Кустос историчар Градског музеја Бечеј Немања Карапанyић је подсетио на историјат школе, а на видео биму су све пратиле пригодне фотографије. Приказан је и филм „Путеви другарства“ у реализацији професорке Жељке Анђелић са члановима секције енглесног језика у школи, а виђен је и документарац у ком су бивши ученици и професори изнели своја сећања.

У пригодном програму наступили су чланови музичке секције, приказана је модна ревија фризура урађених у школском салону, чули су се рецитација и глумачки монолог, а на крају је директорка Светлана Ташковић уручила признања најуспешнијима на ликовном и литерарном конкурсу.  

В. Јанков

Промењено 19 директора

Школа је рад почела са два учитеља, Ференцом Ковачем и Јожефом Фарбашем, који су обучавали 164 ученика распоређених у више заната. Данас се образују кадрови трећег и четвртог степена образовања у 22 одељења, 17 на српском и пет на мађарском наставном језику, у три подручја: машинство и обрада метала, електротехника и личне услуге. У протеклих 130 година школом је управљало укупно 19 директора.

EUR/RSD 118.4356
Најновије вести