„Тренинг безбедне вожње за мопедисте“ у Сомбору

Мада је путницима намерницима, због бројних бициклиста, познатији као српски Пекинг, Сомбору не недостаје и, већином млађих, возача мопеда, па је логично да је у овом граду реализован пројекат „Тренинг безбедне вожње за мопедисте“.
1
Фото: Dnevnik.rs

Пројекат је финансирала  Агенција за безбедност саобраћаја, а обуку више од 20 полазника, мопедиста је провела Асоцијација за безбедност мотоциклиста (АБМ) у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја на територији  града Сомбора.

Теоријски део обуке одржан је у великој сали у згради Жупаније и пре почетка едукације мопедисте је поздравио Антонио Ратковић, заменик градоначелнице и председник локалног Савета за безбедност саобраћаја, који је истакао изванредну сарадњу Савета са Агенцијом за безбедност саобраћаја.

- Сомбор је једна од десет локалних самоуправа у којима се реализује овај пројекат, нажалост због тога што је процењено да су мопедисти једна од најугроженијих категорија учесника у саобраћају. Пројекат је бесплатан и нама као Савету за безбедност саобраћаја у граду пуно значи. Са Агенцијом за безбедност саобраћаја смо пре неколико месеци у ОШ „Иво Лола Рибар“ организовали и тренинг за наше најмлађе учеснике у саобраћају и одржали обуку на полигону  за бициклисте- подсетио је Ратковић.

Иван Бојовић, координатор пројекта испред Агенције за безбедност саобраћаја истакао је да Агенција већ другу годину спроводи тренинге безбедне вожње за мотоциклисте, а од ове године и тренинг за мопедисте.

- Агенција је препознала овај пројекат као изузетно значајан, јер према  неким анализама овај тренинг мења три до пет година возачког искуства. Наш циљ је да унапредимо знања  полазника и да допринесемо да  увежбавањем појединих радњи, које ће им бити неопходне, буду безбедни учесници у саобраћају- навео је Бојовић.

Мопедистима је теоријски део обуке о безбедној вожњи, изнео др Владимир Јевтић, председник АБМ-а, наглашавајући да се тренинг безбедне вожње већ десетак година, као најбољи алат, користи у развијеним европским земљама.

- Нажалост обука и едукација у ауто-школама у Србији није на нивоу на којем би требала бити, јер је свака девета саобраћајна незгода у којој учествује мотоциклиста са смртним исходом. Прошле године у 59 одсто саобраћајних незгода са смртним исходом за мопедисте, возачи мопеда нису користили заштитну опрему - упозорио је Јевтић који је на предавању говорио о факторима ризика, техникама безбедног управљања и другим факторима од значаја за безбедну вожњу мопедиста.

Након теоријског дела обуке, мопедисти су научено проверили на полигону у оквиру практичног, активног дела тренинга безбедне вожње мопедом.

М. Мћ

Пројекат „Јавни интерес у Сомбору“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.9612
Најновије вести