У Сенти упакована поскупљења грејања и воде

Сагласност одборника за корекцију цене тражи произвођач топлотне енергије за систем даљинског грејања у граду Фабрика шећера ТЕ-ТО, због поскупљења земног гаса за 6,85 одсто

СЕНТА: За око 2.300 корисника даљинског грејања у Сенти који су се у односу на прошлу сезону од почетка ове грејали без поскупљења, сасвим је извесно да се од првог дана 2015. спремају увећани рачуни. Захтеви за корекцију цена произвођача топлотне енергије Фабрике шећера ТЕ-ТО и дистрибутера ЈП „Елгас” уврштени су у дневни ред последњег овогодишњег заседања СО Сента заказаног за уторак 30. децембра.

Сагласност одборника за корекцију цене тражи произвођач топлотне енергије за систем даљинског грејања у граду Фабрика шећера ТЕ-ТО, због поскупљења земног гаса за 6,85 одсто у односу на прошлу грејну сезону, па би према достављеној калкулацији од 1.јануара сваки мегават испоручене топлоте обрачунавао 6.654,12 динара, што је више за 4,39 одсто у односу на досадашњу цену.

На корекцију произвођачке цене топлотне енергије надовезује се и калкулација дистрибутера ЈП „Елгас”, чији ће рачуни крајњим потрошачима бити увећани 3,14 одсто. Према предложеном закључку о давању сагласности новог ценовника, домаћинства ће за грејање станова по утрошеном киловат сату топлотне енергије плаћати 7,48 динара, а по тој цени се испорука обрачунава културним установама, за изложбене просторије, спортско рекреративне и верске објекте.

Цена киловата за објекте образовних и васпитних установа је 10,47 а за здравствене установе и пословне просторије 11,22 динара. Практично, дистрибутер „Елгас” на производну цену из постројења Фабрике шећера ТЕ-ТО зарачунава пет одсто добити за своје трошкове.

Уз програму пословања за наредну годину Јавног комунално-стамбеног предузећа „Сента”, у ценовнику је једино предложено поскупљење пијаће воде за домаћинства за 10 одсто. Као разлог за поскупљење воде домаћинствима наводи се - тенденција у свету да се изједначи цена воде код физичких и правних лица!
М. Митровић

Фото: М. Митровић

 

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести