У Србобрану смањена незапосленост

СРБОБРАН: Дуго година србобранска општина имала је између 2.500 до 3.000 незапослених, али ове године приметан је помак у запошљавању, потврђује председник општине Радивој Парошки.
U planu rekonstrukcija centralnog srbobranskog trga Foto: B. Lučić Radivoj Paroški Foto: B. Lučić
Фото: У плану реконструкција централног србобранског трга Фото: Б. Лучић

- На евиденцији сада имамо 1.800 незапослених, што можемо да захвалимо раду мале и средње привреде у Србобрану, али и запошљавању у новосадским компанијама „Аптиву” и „Лиру”- истиче Парошки и додаје да је у једном моменту 350 људи било запослено у „Аптиву”, а општинска делегација била је и у посети „Лиру” где ради 60 људи из Србобрана.

За ново запошљавање рачуна се на Индустријску зону у Србобрану, која се простире се на 30 хектара и није потпуно опремљена.

- Немамо могућност проширења, али нам се недавно јавило неколико инвеститора са писмом о намерама да купе земљиште и почну са изградњом у зони. У питању су предузећа која би ангажовала од 20 до 50 радника, где би упослење могло да нађе око 200 радника- истиче Парошки и додаје да се чека сагласност надлежног министарства.

Општина је добила од Покрајинског секретеријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу милион динара за пројектовање преостале инфраструктуре, чиме ће индустријска зона по завршетку радова бити комплетирана.

Фото: Радивој Парошки Фото: Б. Лучић

- Недостаје јача струја, боља комуникација, канализација, која је највећи проблем, и тражимо решење како да на наједноставнији и најјефтинији начин почнемо са њеном градњом - напомиње председник Општине Србобран.

Приходи од зарада који се сливају у општински буyет износе око 15 милиона динара сваког месеца. Међутим, упркос броју незапослених, постоји проблем да се нађу радници, као да нема слободне радне снаге у Србобрану.

- Зашто људи неће да раде, то је проблем за анализу. Претпоставка је да су им зараде мале, или раде на црно, а добијају социјалну помоћ -  каже Парошки.

Са друге стране, јављају се да траже помоћ у општини. Општина може, истиче Парошки, а то и чини, да ради на побољшању животног стандарда грађана кроз бесплатни превоз, стипендије ђацима, бесплатне ужине, чиме се постиже да породице имају мање издатке. Међутим, има трошних кућа, људи који тешко живе, али ту је локална самоуправа немоћна, јер  за ту сврху, новац не може да се издваја из буyета.

- Циљ је да се створе услови да људи зараде и сами финансирају оно што им је неопходно. На тај начин могу да поправе и санирају своје куће, а управо су то највећи захтеви у неким директним контактима са грађанима. Где год можемо, ми помажемо, али је наш прави задатак да, колико је то у нашој моћи, подигнемо колективни стандард и кроз улагања у комуналну инфраструктуру, омогућимо удобнији живот у свим насељима- каже Парошки.

Према његовим речима, имају спремне пројекте за фабрике воде у Турији и Србобрану, осим реконструкције Трга слободе чиме ће бити реновирано градско језгро, у плану је и реконструкција Улице Милоша Црњанског која излази у центар Србобрана. У делу комуналија, Парошки каже, могла би да се побољша услуга, када је у питању одржавање гробаља, ударних рупа, санирање коловоза. Планира се куповина уређаја који ће смањити трошкове јавне расвете, која је у добром стању.

- За канализацију већ имамо пројекат, али нам је потребно пуно новца – каже Парошки, додајући да је само за пречистач и главни колектор потребно више од два милиона евра.   

Маша Стакић

Пројекат „Србобран данас” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести