Укуси Војводине на крову Србије

Фестивал вина и гастрономије “Винтерфест” окупио је протекле седмице љубитеље добре капљице и залогаја и то на крову Србије, на Копаонику, где је било прилике да се ужива у дегустацији преко сто најквалитетнијих вина и гурманиских специјалитета.
vojvodina kopaonik
Фото: Winterfest

Током тродневних свечаности, организовани су стручни панели и едукативне радионице на којима су посетиоци имали прилику да сазнају нешто више о упаривању хране и вина. Ове године је на “Винтерфесту” представљен и пројекат “Укуси Војводине” који се реализује с циљем да се Војводина промовише као гастрономска дестинација.

“Основна идеја је гастрономско брендирање Војводине. Војвођанска гастрономија већ је сама по себи препознатљива управо због разноликости и многобројних културних и друштвених утицаја који су обогатили њену гастрономску слику“, каже председница удружења “Интерфест” Наташа Будисављевић Радишић

Она подсећа да је у целом свету тренд да храна и вино постају важан чинилац туристичке промоције и посебан туристички производ.

Трагајући за укусима Војводине председница удружења “Интерфест” са својим тимом већ неколико месеци обилази војвођанска села и градове, као и произвођаче домаћих производа.

 

„Укуси Војводине” на јесен у Новом Саду
“Укуси Војводине” су први пут представљени на Копаонику у жељи да се искористи популарност нашег највећег ски центра и једне од најпосећенијих туристичких дестинација у Србији. Осим што га зовемо кровом Србије, Копаоник је уједно и један од најлепших излога наше земље у којем је престиж представити свој производ.
“Планирамо још низ активности, како промотивних тако и стручних скупова и едукација, а круна кампање биће свакако велики фестивал гастрономије који планирамо на јесен у Новом Саду”, каже Наташа Будисављевић Радишић.

 

Петар и Зорица Радишић из Чуруга имају фарму крава и баве се производњом сира. Према њиховим речима прва је производњом сира почела да се бави Петрова прабака да би се овај посао преносио с генерације на генерацију. Тако су снајке породице Радишић правиле сиреве којима су дале лични печат.

“Петрова прабака је правила ситни сир од овчијег и крављег млека, бака је наставиола са кришка сиром, моја свекрва је прешла на роловани сир, познатији као ролко, а ја сам се определила за качкаваљ“, каже за Дневник Зорица Радишић.

У понуди су били и “Фришки јазачки”, крављи сиреви из Јазка, али козји “Горски”.

На “Винтерфесту” је своје место нашао и чувени кулен Карола Хорвата из Бачког Петровца, али и сухомеснати производи од мангулице Саве Граорца из Ковиља. Да укусне месне ђаконије немају само Бачвани, показали су Сремци из Лаћарка. Наиме породица Јовановић, има малу фирму Бут & цо која се бави производњом сухомеснатих производа на природан и традиционалан начин.

Да уживају у укусима салашрских производа посетиоцима су омогућили Салаш 137, Карин салаш из Србобрана и Салаш Исаилови из Сремске Митровице.

Д. Николић

Фото: Винтерфест

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести