Веште руке у повртњаку

СОМБОР: Мада је у Србији све више противника традиционалног морала, за који се тврди да уназађује нашу земљу, уместо да је модернизује,

тешко да се и ригидни заговорници ове тезе могу одупрети чињеници која је оваплоћена кроз ону стару народну да „три ћошка куће леже на жени”. Ова народна умотворина је поготово евидентна када су у питању рурална подручја, па су, да би се и економски еманциповале, жене из Станишића, једног од највећих села сомборског атара, преузеле ствар у своје спретне руке. Тако је овдашње Удружење жена „Удахни живот“, почело да се бави производњом поврћа у пластеницима.

По речима Љиљане Гусић, председнице Удружења, прошле године су дошли у прилику да добију на коришћење сеоску кућу са окућницом површине безмало девет ари, па је тако и настала идеја да се покрене ова економска иницијатива усмерена на покушај формирања социјално одрживог бизниса као и самозапошљавања жена и младих у селу.

У дворишту куће су три пластеника у којима су се већ појавили први плодови паприке, засађен је и парадајз, салата, лук, купус. Поврће се гаји по строгим правилима органске производње, која је тренутно у конверзији, али за око годину дана од за то овлашћене куће треба да добију сертификат за ову врсту производње.

- Биљке се третирају искључиво природним препаратима, обезбеђена је идеална температура у пластеницима, семе је декларисано, и цела производња од првог до последњег корака се контролише. О свему брине 12 радника, међу којима су и теже запошљиве групе, односно особе са посебним потребама- појашњава овај пројекат Гусићева.

Према речима Љиљане Гусић тржиште за плодове вештих руку је већ обезбеђено, па ће се тако први производи из ових пластеника продавати у сомборским ресторанима, наравно, и у овом селу, а уговорена је испорука и за један новосадски ресторан. У овој фази пројекта сав приход од продаје биће уложен у нову производњу и ново запошљавање. Овде истичу да овим примером желе да покажу да је могућ опстанак на селу који није пуко преживљавање, као и да је „зелена економија“ нова шанса за развој села.

- Ове године планирамо да идемо на још две обуке, једну намењену прављењу расада којег је тешко набавити за органску производњу, док је друга обука намењена стицању знања и вештина прераде и сушења поврћа – представља планове Удружења „Удахни живот“ његова председница.- Стару кућу на имању желимо да уредимо тако да прикажемо некадашњи начин живота у Војводини, са намештајем, предметима и мотивима, а заједно са оваквим начином производње потпуно безбедне хране то ће представљати и занимљиву туристичку понуду.

М. Миљеновић
 

Добар пројекат за старт

Удружење „Удахни живот“ је цео пројекат започело захваљујући успешном аплицирању на прошлогодишњи конкурс Делта фондације „Засад за будућност“, намењен удружењима  за покретање социјалног бизниса и започињање пољопривредне производње. За пројекат који траје годину дана припало им је 1.250.000 динара, а чланице овог удружења се надају да ће за то време њихова производња органске хране постати самоодржива.

EUR/RSD 118.4991
Најновије вести