„Златни паж” деци из Крушевца и младим Новосађанима

БЕЧЕЈ: Најбоља представа за децу 63. Мајских игара у Бечеју је „Kulturociklin END CALL“, Драмске трупе „Културоциклин“ из Крушевца.
1
Фото: В. Јанков

Није чест случај, али за победника су се сложили дечији и стручни жири, те им је припао „Златни паж“. Исто, најцењеније, признање у категорији за младе додељено је представи „Чујем врати се, чујем остани“ у извођењу новосадске драмске групе „Шмиранти“.

„Сребрни паж“ у истој категорији припао је представи „Ко је мени Антигона?“ у извођењу Омладинске позоришне сцене Културног центра Параћин. Најзад, „Бронзанипаж“ остао је крај Тисе, јер га је освојио Драмски студио младих Градског позориште Бечеј за представу „Разредни непријатељ“.

-У плану је било да се ове године додели само „Златни паж“, што је и реализовано у конкуренцији представа за децу, али је стручни жири ипак одлучио да у категорији за младе треба доделити и остала два, јер је конкуренција била јака и представе заслужују да се нађу међу награђенима. Имајући у виду да се Мајске игре лане, први пут у тако дугој традицији, због пандемије коронавируса нису одржале и да ове године још увек није сјајна епидемиолошка ситуација, задовољни смо како је све протекло- рекао је у име Организационог одбора 63. Мајских игара директор Градског позоришта Бечеј др Здравко Петровић.

Дечији жири у саставу: Димитрије Митић, Невена и Неда Стојадиновић и поред одлуке о најбољој представи, донели су одлуке и о појединачним глумачким наградама својих вршњака. Награду за најбољу главну женску улогу добила је Бечејка Ивана Оњин за улогу Клаудије у представи „Како су постале ружне речи“ Дечијег драмског студија Градског позоришта Бечеј. Исторангирана награда у мушкој конкуренцији припала је Стефану Милојевићу за улогу Миша наратора, Краља – лутке и страшног дива у представи „Миш Маус Кућа Хаус илити Мачак у чизмама“ Драмског студија Центра за културу из Пожаревца. Признање за најбољу споредну женску улогу додељено је Теодори Вујовић за улогу Миша, Принцезе – лутке у истој представи. Вук Манојловић је добио награду најбоља споредна мушка улогу за улогу принца Филипа у представу „Успавана лепотица“ Креативног центра „Артеље“ из Инђије.


Едукација и табу тема

- Представа „Културоциклин“ успева да на пођеднако едукативан и уметнички начин опише атмосферу у којој се млади у Србији данас налазе и постави веома важно питање менталног здравља младих. Вештим решењима, а највише фантастичном колективном игром ансамбла, представа потврђује да је уметност дужна да учествује у ланцу едукације, образовања и да поставља питања - образложила је у име стручног жирија глумица Силвија Крижан због чега су Крушевљани добили „Златног пажа“, а онда додала и образложење за најуспешнију представу у категорији за младе. Представа „Чујем врати се, чујем остани“ отвара табу тему одласка младих из Србије кроз сведене поступке, а богат унутрашњи садржај. Комплетна, маштовита и промишљена представа чија истина прелази рампу и изазива оно што је у позоришту најважније: јак емотивни доживљај и повезаност са темом и ликовима.


Поред глумице Силвије Крижан, у стручном жирију су били још редитељка Соња Петровић и глумац Александар Гајин, који су, поред колективних награда, доделили и појединачне. У категорији представа за децу, већ поменути Стефан Милојевић је добио истоветну награду као и од дечијег жирија, а награда за главну женску улогу припала је Јелени Вучковић за улогу Културоциклина 1 у победничкој представи. Додељене су две равноправне награде за споредну женску улигу: Алдијани Сивчев и Лани Племић, за улоге Куварице Маргарите и Ђурђине у бечејској представи „Како су настале ружне речи“, а иста награда у мушкој конкуренцији припала је Огњену Петровићу за улогу Тате у представи „Када бих ја био велики“ драмског студија „Враголани“ КУД „Гоша“ из Смедеревске Паланке. Специјална награда за игру с лутком припала је Јани Васић за улогу Миш, Мачак у чизмама-лутка у већ поменутој представи из Пожаревца. У категорији представа за младе овога пута није додељена награда за главну мушку улогу, а признање за главну женску улогу добила је Дорис Ковачевић за улогу Русалке у представи „Чудоводница“ Драмске секције Опће гимназије из Тузле. Награда за споредну женску улогу припала је Лидији Средојевић за улогу Мајке у победничкој представи, а иста награда у мушкој конкуренцији припала је Ботонд Кери Шандору за улогу Бенија у представи на мађарском језику „Хомокозо – Игралиште“ из Суботице.

Награда за најбољу режију отишла је у руке Сандре Максимовић, која је потписала режију победничке представе у категорији за децу „Kulturociklin END CALL“. Игору Павловићу је припала награда за најбољи костим у бечејској представи. Ђина Перкић, Миа Хоџић и Дорис Ковачевић су награђене за најбољу  музику у представи „Чудоводница“, а специјална награда за шминку, маску и кореографију у истој представи додељена је Дорис Ковачевић из Тузле.      

В. Јанков

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести