Зрењанин ће помоћи предузетницама

ЗРЕЊАНИН: Заменица председника Скупштине града Зрењанина Љуба Травица, на скупу у Градској кући, посвећеном увођењу родно сензитивног управљања

привредом на локалном нивоу, најавила да ће кроз посебан пројекат Град стимулисати економско оснаживање жена. Милион динара у градском буyету за наредну годину, биће намењено женама предузетницама.

Едукацију о увођењу родно сензитивног управљања привредом на локалном нивоу реализују Удружења пословних жена Србије и Женска парламентарна мрежа, уз подршку Канадске амбасаде, а Зрењанин је један од три града у Србији у којима се одржавају радионице. Посланица и чланица Женске парламентарне мреже Дубравка Филиповски казала је да је родно одговорно буyетирање у Србији од прошле године, први пут у историји парламетаризма, постало део Закона о буyету и Закона о буyетском систему.

- Родно одговорно буyетирање значи да се буyетска средства само боље распоређују по полу, то нису додатна средства, већ морамо водити рачуна да постојећа више добијају пољопривреднице, предузетнице и да на тај начин подстичемо жене да имају поверење у државу и крену у приватан посао -казала је Дубравка Филиповски.

Ове године је 26 институција државе Србије било у обавези да спроведе родно одговорно буyетирање, а до 2020. године је период имплементације, што значи да све локалне самоуправе до тог периода морају да спроведу Закон, речено је на скупу.
Саветник канадске амбасаде у Србији Брајан Ебел рекао је да је Зрењанин, поред Краљева и Врања, одабран за реализацију пројекта јер је за то био заинтересован и зато што је постојала добра сарадња са канадском амбасадом. Он је истакао да је веома значајно што за овакве пројекте постоји подршка на локалном и националном нивоу.

В. Х.

EUR/RSD 118.1396
Најновије вести