Резон: Шта је Србима Косово данас?  

Назад на вест
Коментари
Stvarnost mita
20.03.2023 • 14:47
Maladjani kolumnista postavlja pitanje u naslovu - Sta je Srbima Kosovo danas? Po nekim rasprostranjenim komentarima a na osnovu samosvojnog misljenja bez razmisljanja, Kosovo danas, po prvi put, u istoriji Srbije, nema nikakvog znacaja, sem sto je to mitska tvorevina Srba van njegove teritorije. Pa, eto, recimo mit je Gracanica, Ljeviska, Pecka patrijarsija i mnogi drugi manastiri i sakralne gradjevine sirom Kosova, koje sagradise srpski vladari, a da nisu ni sanjali da ce im trud biti uzalud.
Stvarnost mita
20.03.2023 • 14:59
I dok mi razmisljamo o mitskoj tvorevini Kosova, siptarski separatisti su u svojim snovima posedovali dzamije u kojima nisu mogli da klanjaju, jer su nestajale pri prvom budjenju. Zar smo zaista prva generacija Srba koja se odrice svoje vekovne teritorije, koje nisu, nasi preci, ni u snu, za vreme vekovnog otomanskog terorisanja, pomisljali da se odreknu? A, da, smece sa uma moje malenkosti seda, procelava glava, da su sada nastala druga vremena, i da su se Srbi zabavili o velikom jadu.
Stvarnost mita
20.03.2023 • 15:10
Jer treba ici u korak sa vremenom. Ne dolazi u obzir da se odreknemo novih vrednosti koje nam dolaze od strane onih koji su terorisali ceo svet, pa tako nameravaju to i dalje da cine. Ali ovoga puta namecuci nam svoje ideje ravnopravnosti polova. Sto neko rece - pol medju nogama, rod u usima. Da je na domaku pronalaska, ispitivanjem miseva (a ko bi bile prve zrtve u svim opitima, ako ne misevi?) da ce moci i muskarci da radjaju. Eto, stize nam i neka muska ravnopravnost sa zenama.
Stvarnost mita
20.03.2023 • 15:21
Jer, ako "muskarci" zive sa "muskarcima" zasto da i oni ne osete porodjajne bolove, a ne samo zene? Jer ovo ponistava Darvinovu teoriju da je covek postao od majmuna, jer su najnovija istrazivanja pokazala da, zapravo, majmuni postaju od coveka. Sto se tice "zena", i one su postale medjusobno ravnopravne kao i "muskarci". Ne bi ni bilo fer da u tim ravnopravnostima budu zanemareni, pa da osecaju grizu savesti, u ovom savremenom veku napretka coveka u svim domenima nauke i tehnike.
Stvarnost mita
20.03.2023 • 15:37
Ne samo da ne bi bilo u duhu danasnjice, nego bi to bio veliki promasaj savremene civilizacije, da potiremo sve do sada utvrdjene prirodne zakone, u novim poimanjima da imamo pravo na pomisao da nije nas stvorila priroda, nego da smo mi nju stvorili. Uostalom, ne treba se opirati ni jednom savremenom razmisljanju, jer smo dosli do ekonomsko okupacionog teritorijalnog sistema, pa sve do sankcija i kolonijalne okupacije. Pored ostalih, natrapah i na naslov emisije "Posle rucka" TV Happy.
Stvarnost mita
20.03.2023 • 15:52
A on glasi - kako ostati ziv i zdrav u danasnjem svetu? Dodao bih - kako ostati NORMALAN u svetu nenormalnih dogadjanja u poremecenom svetu? I na kraju, jedna lepa vest od gospodina Dejana Miletica doktora ekonomskih nauka: "ZSO je stvorena da nasi ljudi na Kosovu (Metohiju vise niko i ne pominje) zive kao u Svajcarskoj". Ovo je pravo optimisticko razmisljanje, a ne da svaki bogovetni dan slusamo kako Siptari terorisu, zatvaraju tamosnje Srbe, te im uzurpiraju imanja.
Stvarnost mita
20.03.2023 • 16:02
I ima pravo Vucic kad kaze "da nista nece potpisati, ali da ce uvaziti principijelne zahteve Francusko - nemackog plana" dok se pregovarac sa suprotne strane ljuti na njega: "Vucic nece da potpise..." Ipak, hteli ili ne, moramo prihvatiti izjave evropskih posrednika "da je plan usaglasen i da od njega nema odstupanja". E e e, sad budi pametan pa dodji do istinskog odgovora? Zato - Care Lazo od Srbije glavo, doslo vreme da se Srbi plase, ne od Pase, jos manje subase.
Stvarnost mita
20.03.2023 • 16:20
Vec od novih pohlepnijeh aga, koji grle svakolika blaga. Svetske hulje, basibozuk rulje.
Mnogo sam se premisljao kako da orocim svoje kriticke misli, bez razmisljanja, a u simbiozi ne dodirljivosti - ne dodirljivih. Ipak, coveka nekad tera neka nedokuciva misao da treba, zbog potrebe za potrebno da se oglasi, makar se i ne trukovala njegova misao, od strane onih koji imaju smisaono znacenje u svitanju dana i mrkloj noci. Nije da nije, a mozda i jeste. Kazu, ako ne lazu.
Остави коментар
9 + 11 =
Реши овај једноставан математички проблем и упиши резултат. Нпр. за 1+3, упиши 4.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести