Највише факултета наставу организовало комбинованим моделом

БЕОГРАД: Анкета о организацији наставе на факултетима у Србији показала је да је настава у јесењем семестру школске 2020/21. године организована 59,6 одсто комбинованим моделом, 38,6 одсто у потпуности на даљину, док је 1,8 одсто факултета наставу организовало уживо.
studenti fakultet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У питању је анкета коју је Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) спровела на свим државним акредитованим универзитетима и два приватна акредитована универзитета у нашој земљи, а попуњавали су је представници студената (студент продекан, председник студентског парламента или делегат у студентском парламенту универзитета).

Представници студената наставу у јесењем семестру оценили су много боље организованом него у летњем семестру претходне школске године, и то са 64,9 одсто, наводи се у саопштењу СКОНУС-а.

Како се додаје, представници студената изјаснили су се да су високошколске установе у 75,4 осто прихватили препоруке Министартсва просвете, науке и технолошког развоја и СКОНУС-а за организацију наставног процеса у овој школској години.

Студенти су 68,4 одсто били укључени у креирање наставног процеса на свом факултету од стране управе факултета.

Високошколске установе су наставиле да студентима зараженим корона вирусом омогућавају додатне термине полагања факултетских обавеза, и то 91,1 одсто студентских представника се изјаснило позитивно, док је 37,5 одсто високошколских установа омогућило поправљање предиспитних обавеза на самом испиту.

У саопштењу се, између осталог, наводи да је 85,7 одсто високошколских установа применило одлуку Владе Србије о буџетском финансирању.

Када је у питању наставак наставног процеса, 50 одсто студената сматра да настава у летњем семестру школске 2020/21. године треба да буде одржана уживо на високошколској установи, док је ангажовање професора по питању консултација и извођења наставе са оценом 4 и 5 дало 82 одсто представника (скала оцене је била од 1 до 5).

Резултати анкете обухватају податке са 63 државна и два приватна универзитета, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести