ОД ТУБЕРКУЛОЗЕ ЛАНЕ ЛЕЧЕНО 476 ЉУДИ Већи број оболелих међу старијима од 60 година

Епидемиолошка ситуација туберкулозе у Србији је стабилна уназад 15 година, захваљујући примени програмске здравствене заштите која је заснована на савременим међународним стратегијама превенције и контроле ове болести.
а
Фото: Dnevnik.rs

Према прелиминарним подацима у 2023. години у Републици Србији регистровано је 476 особа оболелих од туберкулозе.

- У 2023. години број оболелих је за два одсто већи у односу на 2022. годину. Већи број оболелих је забележен у узрастној групи од 60 и више година. Током 2023. године регистровано је нешто мање оболелих међу децом и адолесцентима у односу на 2022. годину, али и даље значајно више у односу на 2020. и 2021. годину. Више од две трећине оболеле деце и адолесцената (70 одсто) су лица из контакта са одраслим оболелим особама. Од укупног броја деце и адолесцената дијагностикованих и лечених од туберкулозе у 2023. години, 13 одсто нема података о спроведеној БЦГ вакцинацији. Међу оболелима је знатно више особа мушког пола – објавио је Институт за јавно здравље Војводине.

Концепт „елиминације туберкулозе” датира из 1990. године када су се стручњаци који се баве овом проблематиком окупили у у Холандији и подржали идеју о елиминацији ТБ у земљама западне Европе, Сједињеним Америчким Државама, Канади и Јапану које су у то време имале мањи број оболелих. Србија припада групи земаља са ниском инциденцијом. Идентификовано је осам приоритетних области деловања за постизање преелиминације и елиминације туберкулозе у земљама са ниском инциденцијом. Потребно је да се обезбеди финансирање, основне услуге дијагностике и лечења високог квалитета, као и да се обрати посебна пажња на најугроженије и тешко доступне групе.

- Такође, потребно је и решавање посебних потреба миграната и прекограничних питања, као и спровођење скрининга на активну ТБ и латентну туберкулозну инфекцију (ЛТБИ) код особа из контакта са оболелим од ТБ одабраних група високог ризика и обезбедити одговарајуће лечење. Треба оптимизовати превенцију и негу ТБ резистентне на лекове прве линије, као и обезбедити континуирани надзор, праћење и евалуацију програма засновану на индивидуалном праћењу случајева болести и подршка глобалној превенцији и контроли ТБ – наводе у Институту.

Љ. П.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести