Пилуле за абортус ускоро у болницама

Прекид нежељене трудноће таблетама, односно хемијски абортус, примењује се у развијенијим западним државама више од три деценије , и по правилу се за њих плаћа, јер абортус спада у

ванстандардне услуге. У оквиру студије Светске здравствене организације у Србији су 2003. и 2004. рађена клиничка испитивања сигурности извођења медикаментозног прекида трудноће, а прошле године рађена су испитивања у Републичком центру за планирање породице Института за мајку и дете у Београду. У међувремену, мифепристон и мизопростол постали су део стандардног протокола намерног прекида трудноће млађе од девет недеља у већини европских земаља.

После деветогодишње паузе, Србија је коначно на прагу регистрације ових лекова. Уколико се прва серија регистрованих таблета за прекид нежељене трудноће покаже успешном, оне би ускоро могле да се нађу у нашим болницима, потврдио је за “Дневник” Павле Зелић, координатор Агенције за лекове и медицинска средства Србије.

- Реч је о таблетама “мифегин” (мифепристон) и “мисооне” (мисопростол) произвођача из Француске, чији је захтев за регистрацију поднело предузеће „Магловац ДОО” Београд.  Ове таблете користе се, али искључиво на клиникама, за прекид нежељене трудноће. Одлука о регистрацији налази се на нашем сајту, али ниједна од ове две таблете још увек се не примењује, јер се у нашим лабораторијама ради контрола прве серије. Тек након лабораторијске контроле знаће се да ли ће се наћи на клиникама, што значи да тако и не мора бити – објашњава Зелић.

- Ове таблете неће моћи да се издају на рецепт нити да се примењују без надзора лекара. Служиће искључиво за прекид нежељене трудноће на клиникама. О томе када ће тачно таблете почети да се примењују на клиникама и под којим условима одлуку доноси ресорно Министарство здравља. Наша обавеза је била да региструјемо лек, урадимо контролу квалитета, ефикасности и безбедности, а све остало је у надлежности других медицинских институција – рекао је Зелић.

Уколико се таблете за прекид нежељене тудноће “мифегин” и “мисооне” нађу на клиникама и почне њихова примена у Србији, Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање треба да донесу одлуку о њиховој цени, да ли ће се евентуално наћи на листи лекова коју сачињава РФЗО или ће, пак, бити бесплатне. Одлука о томе још увек није донета, јер се чекају лабораторијски резултати испитивања прве серије тек регистрованих таблета за прекид нежељене трудноће.

- Према данашњим сазанањима и искуству наше клинике, ове таблете могу се користити у циљу медикаментозног прекида трудноће искључиво по процени лекара до тачно дефинисане гестацијске старости трудноће, уз јасно дефинисане нуспојаве, контраиндикације и могуће компликације – каже др Александра Трнинић-Пјевић, из Завода за хуману репродукцију Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине. - Идеја овог концепта јесте да се пацијенткињама у хоспиталним условима дају ови лекови, при чему би у случају евентуалног обилног крварења здравствена установа била на располагању 24 сата и с тиме би пацијенткиња била упозната.

Како каже др Тринић-Пјевић, медикаментозни прекид трудноће, иначе, изводи се делом у болници, где се даје мифепристон, а после 24-48 сати узима се мизопристол. Количина медикамената и начин примене зависе од старости трудноће и општег стања жене.

Гинеколози скрећу пажњу на то да чак и када почне примена ових таблета у Србији, жене не треба да је схватају као вид контрацепције, јер оне то нису. Наиме, она није решење за нежељену трудноћу, већ је то коришћење контрацепције која је данас сваком доступна.

Љ. Малешевић

 

Под лупу црно тржиште

Павле Зелић из АЛИМС-а упозорава на то да таблете за прекид нежељене трудноће морају остатити доступне само у болницама, али да је могуће да ће се појавити проблем с црним тржиштем, јер ће бити веома уносан посао препродаја ових медикамената.

Због тога, како каже, здравствена инспекција мора посебно обратити пажњу како се на црном тржишту не би нашле таблете за прекид нежељене трудноће које би жене могле користити без стручног надзора лекара, што може бити веома опасно.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести