Пресудом Управног суда Синиши Малом враћају диплому и докторат

БЕОГРАД: Управни суд донео је пресуду којом се поништава одлука Сената Универзитета у Београду, а којом је потпредседнику Владе Србије и министру финансија Синиши Малом поништена диплома доктора наука, сазнаје Политика.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи, Малом би пресудом требало да буду враћени диплома и докторат.

Како је објавила Политика, у образложењу пресуде наведено је да "по налажењу Управног суда, за сада не постоји правни основ за доношење оспорене Одлуке којом се поништава диплома о стеченом научном звању доктора наука, коју је тужилац стекао одбраном докторске дисертације под називом „Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације - теоријске концепције и остварени резултати у Србији", на Факултету организационих наука 2013. године.

Сенат универзитета у Београду је 2021. године донео одлуку о поништавању дипломе и додатка дипломи којом је поништио диплому о стеченом научном звању доктора наука, а коју је Синиша Мали стекао одбраном докторске дисертације на Факултету организационих наука 2013. године.

У тужби, која је поднета Управном суду, Мали је оспорио законитост одлуке о поништавању дипломе и додатка дипломи,  истичући да Сенат Универзитета није навео ниједан разлог на којем је засновао закључак о испуњености услова за доношење одлуке о поништавању дипломе.

У међувремену, Мали је обавестио Управни суд да је у јулу 2022. године Уставни суд одлучио да прописи на основу којих је поништен његов докторат нису у складу са Уставом, јер је Сенат Универзитета у Београду 2016. године донео сет прописа који су се примењивали ретроактивно.

Уставни суд Србије је тада одлучио да одредбе Правилника о поступку утврђивања неакадемског понашања у изради писаних радова, као и Одредбе Статута Универзитета у Београду, нису у сагласности са Уставом и законом.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести