Против тровача паса: Нису угрожене само животиње, него и деца и природа

Удружење за добробит и заштиту животиња “Пет Мондо” покренуло је петицију која се може наћи на сајту peticije.online под називом “Стоп тровачима - за ограничен и контролисан промет хемикалија и пестицида”.
r
Фото: pixabay.com

Удружење позива све грађане да дају свој глас како би се смањио број отрованих животиња, али како ни људи не би страдали, те животна средина, јер отров увек заврши у земљи, па на крају у води. Каже се да у нашим крајевима постоји дуга традиција тровања паса и мачака и да власнички, али и улични пси, мачке, птице, јежеви и друге животиње свакодневно умиру у највећим мукама од последица тровања. Подаци казују да је прошле године умрло 40 паса од тровања у Београду и још 200 на територији Србије, али чињеница је да је тај број много већи. Нарочито, када се у обзир узме податак да, да би утврдили да је пас умро од последица тровањем, крајњи рачун изађе више од 20.000 динара, а починилац је најчешће утврђен као Н. Н. лице, те власници често одустају од тога. Уз то, само две установе, једна у Београду, а друга у Новом Саду, баве се обдукцијом животиња.

Један од оснивача Удружења за добробит и заштиту животиња “Пет мондо” Снежана Бошњак Шакић каже да је петиција покренута због Рунија, малог тројца Норе, Вилија и Луне, те Ленија, који су сви отровани на територији Београда пужомором, али и да се стане на крај тровању.

- Покренули смо иницијативу јер је најчешћи узрок насилних смрти животиња управо тровање. Због наших паса, али и стотине других недужних животиња које свакодневно страдају, желимо да поднесемо иницијативу надлежним министарствима како би се ограничио и контролисао промет супстанци опасних по живот људи, пре свега деце и животиња - кажу из Удружења.

Пестициди се у Србији употребљавају све више, а што их шири круг користи, то су чешће погрешне употребе и злоупотребе, због којих су последице по људско здравље, природу и живи свет све веће.


Дугачка и скупа процедура откривања тровања

Један од оснивача “Пет Монда” Снежана Бошњак Сакић истиче да је процедура утврђивања тровања скупа и дугачка. Након тровања паса у Београду, позвали су полицију на увиђај, након тога тело животиње однели на Ветеринарски факултет, након чега је урађена обдукција.

- Налаз кошта 8.500 динара, затим се узорак желуца шаље на токсиколошку анализу на ВМА (и то ради још Институт у Новом Саду), а тај налаз кошта између 15 и 20.000 динара - каже Снежана и истиче да неко треба да плати 200 евра да би покренуо процес, а починилац је у највећем броју случајева непознат, или је тешко доказиво.


- Обични антибиотици у апотеци се не могу купити без рецепта, печата и потписа овлашћеног лекара, а отрови који су опасни за сва жива бића могу да се купе у неограниченим количинама и на сваком ћошку - указују из “Пет Монда” и поручују да петицијом желе да измене правилник о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења хемикалија.

Снежана Бошњака Шакић истиче да је неадекватна употреба пестицида опасност за све, не само за животиње.

- Код жене која се брине о напуштеним животињама у Београду и моје пријатељице, него је бацио отров за пужеве преко ограде, што је показала токсиколошка анализа, када је пет паса умрло за пет минута, није било времена ни да се да активни угаљ животињама, нити да се стигне до ветеринара - прича Снежана. - У околини смо нашли остатке отрова умотане у пилетину, али и отроване уличне маце у близини куће.

Те ствари су се десиле у Београду, али Снежана напомиње да је пре месец дана нашла и уклонила отров у близини Геронтолошког центра на Новом насељу у Новом Саду.

- Пролазио је човек који ми је рекао да се његов син ту играо и болеле су га очи после, али су и угинуле мачке биле около. То је вишеструка опасност. Нема јасне процедуре кога звати у том случају, полиција не излази за такве ствари, ветеринарска инспекција је надлежна, а заправо је ствар опште опасности - каже Снежана, која је задужена за екологију у фирми у којој је запослена и појашњава уколико се баци пестицида, он контаминира тло, падне киша, отров оде у земљу, подземним водама даље у поток, речицу, па већу реку... и долази до загађења животне средине.

Људи неадекватно користе пестициде, а Снежана каже да имамо пример Хрватске у којој се пестициди не продају баш тек тако.

- Ово је важно људима који имају љубимце, али који имају и малу децу. Јавио ми се недавно момак из Шапца коме је отрован доберман на паркингу. Пас од 50 килограма: па шта да је тај отров доспео до малог детета - пита Снежана. - До сада је петицију потписала валидних 750 потписа и око 600 потписа који нису валидирани, односно нису људи на мејлу потврдили да потписују петицију, што је важно да ураде да би њихов глас био пуноважан.

Фото: pixabay.com
 Пси отровани у току ноћи

Пси који су отровани су Нора, Луна, Вили, Лени и Рундо. Прво троје нису напунили ни годину дана, Лени је био на корак од удомљења, а десетогодишњи Рундо спокојно уживао у пензионерским данима. Њих више нема. Сви су отровани, јер је неко у ограђени простор током ноћи у приватном власништву, у ком се чувају пси спремни за удомљавање, бацио отров.

Случај је пријављен полицији, тела животиња послата на обдукцију, која је потврдила тровање. До сада нико није одговарао.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести