РЕКОРД "СРБИЈАВОЗА" Превезли више од 7 милиона путника; За Егзит посебне погодности; А ово је све у плану

Национални железнички путнички оператер, компанија “Србијавоз”, завршила је 2023. годину са рекордним резултатима: више од 7,1 милиона превезених путника и први пут смо од оснивања, 2015, постали профитабилна компанија - каже за “Дневник” в.д. директор “Србијавоза” Иван Булајић.
1
Фото: В. Фифа

- Настављамо са промовисањем воза као безбедног, јефтиног, брзог и удобног превозног средства. Улажемо у модернизацију железничког саобраћаја и у овој години очекујемо 18 нових флиртова - електромоторних Штадлерових возова који ће допринети значајном подизању квалитета железничког саобраћаја. Свим радницима обезбедили смо нова радна одела, а посвећени смо и чистоћи возова, редовитости... Кашњења су неупоредиво мања него претходних година и на пругама које су конкуретне аутобуском саобраћају, као што су пруге према Ужицу, Вршцу или Сремској Митровици. 

Булајић истиче да је на релацији Београд-Нови Сад и обрнуто у 2023. години путовало чак 3,5 милиона људи, те да је брза пруга свакако утицала на то да Београд и Нови Сад буду још ближи. Он додаје да путници ову линију користе свакодневно – како због пословних обавеза, тако и из приватних разлога, туристичких обилазака и томе слично, али и да су се млади вратили у возове и искусили све чари модерног железничког саобраћаја. О каже да на овој релацији дневно има 60 полазака, те да је воз „Соко“ у великој мери допринео популаризацији воза, а циљ им је и да јавност сазна и за остале редовне линије до Вршца, Ваљева, Ужица, Златибора... 


Нова апликација

У сегменту комуникације са путницима много тога смо урадили, али и има још простора за напредак – најављује Булајић. – Нова апликација “Србијавоза” олакшава информисање о реду вожње и саму куповину карата, а обезеђује и попусте. Није потребно да физички долазите на станицу, нити зовете кол центар да се информишете о реду вожње, већ то можете учинити у свега неколико кликова на “Србијавоз” апликацији. У плану нам је додатно усавршавање апликације преко које би путници добијали информације и о евентуалним кашњењима возова. Пошто у бази имамо ко је купио карту за који воз, то ће нам омогућити да правовремено шаљемо релевантне информације путницима које су њима потребне. У току су и други пројекти у овој области који ће значајно унапредити квалитет наше комуникације са путницима.


- И иницијатива “Два музеја повезана возом” показала је значај везе два града, а свакако је и додатни подстрек за наше путнике и све запослене у области културе и уметности, областима које зближавају људе на најплеменитији начин и духовно их обогаћују. Наша компанија, као друштвено одговорна, посебну пажњу поклања заштити природе. Када смо сазнали да се гнезда степског сокола налазе на далеководима који прате пругу Београд-Нови Сад којом саобраћа воз “Соко“, идеја о његовој заштити се готово сама наметнула. У току трајања кампање, „Соколом за сокола”, где ћемо од сваке купљене карте за воз „Соко“ одвајати један динар, од прикупљених средстава купићемо и поставити десет гнезда, а на пролеће планирамо и чишћење њиховог станишта у општини Алибунар. Посебну захвалност дугујемо нашим партнерима који су подржали овај пројекат, а унапред се захваљујемо нашим путницима јер верујемо да ћемо само заједничким снагама у скорој будућности имати више младунаца ове јединствене птице. 


Сарадња са Егзит фестивалом

Ослушкујемо интересовања путника и уводимо ванредне возове кад год се то укаже потреба. Сарадња “Србијавоза” са фестивалима у нашој земљи почела је са Егзитом – подсећа Иван Булајић. – Интересовање љубитеља музике током трајања тог фестивала за путовање возом се повећава сваке године, а 2023.  је за та четири дана продато више од 17.500 возних карата. То нас је подстакло да и за друге манифестације уведемо ванредне поласке и тиме омогућимо свима да се повољно, брзо и безбедно превезу до културних и музичких манифестација и врате назад кући. Када се осврнемо на 2023, не могу да не споменем и ревију под слоганом „Воз је поново у моди“, одржаној на станици Београд центар на Прокопу. Разлог зашто смо изабрали баш ову велелепну зграду новоотворене станице Београд центар је ренесанса железнице, повратак путника у возове и то посебно на релацији Београд-Нови Сад.


Наш саговорник каже да воз на релацији Суботица-Сегедин поново саобраћа од 28. новембра прошле године и за само 40 минута путници могу стићи из једног у други град. До краја ове године, додаје, успотавиће се и линија Београд-Суботица, што ће грађанима значајно олакшати пут у Мађарску. Када је реч о линији Београд-Бар, уложиће значајна средства у модернизацију вагона и локомотива који саобраћају на овој релацији.  

-  Покушавамо да модел који смо применили јако успешно на линији Београд - Нови Сад пренесемо и на остале линије, где год је то могуће. Оно што ће за нас бити највећи напредак у обиму саобраћаја и обухвату људи којима пружамо услугу, не рачунајући линију Београд - Суботица, биће линија Лесковац - Ниш - Алексинац, где ће возити интер сити и регио возови. Тренутно се изводе радови на делу те пруге од Ниша до Брестовца и када се заврше имаћемо у добром стању електрификовану везу између Ниша и Лексовца што нам омогућава да уведемо тај ниво услуге. Планирамо да уведемо и лињу Нови Сад - Бијело Поље са најновијим возовима.

Булајић подсећа да је компанија обезбедила стандардне попусте, али да су прошле године за кориснике пензионерских картица дали 30 одсто попуста на куповину карата, а за кориснике студентских картица је попуст 20 одсто. Уз то, попуст од пет одсто имају сви који возну карту купе преко “Србијавоз” апликације. 

 - Возом “Носталгија”, који саобраћа најатрактивнијом музејско-туристичком железницом у Европи - Шарганском осми- цом, се током 20 година превезло 1,3 милиона путника. Током летње сезоне прошле године је Мокру Гору овим возом обишло око 73.000 људи. Зимска сезона за „Носталгију” траје до краја јануара, а интересовање за овај воз је константно. Није новина, али можда многи не знају, овај јединствен воз може да се закупи за потребе излета, екскурзија, снимања спотова, филмова и томе слично. О томе се сви могу информисати на нашем сајту србијавоз.рс. 

Александра Брзак 

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести