Шарчевић: Три жене учествовале у ланцу цурења теста

БЕОГРАД: Полиција је утврдила да су три жене учествовале у ланцу одговорности за откривање тестова из математике, изјавио је вечерас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.
e
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Шарчевић је за РТС рекао да су те три особе из школе у Земуну.

Он је објаснио да је тест узет, дат другој особи преко Вајбера, снимљен и даље прослеђен особи која се бави медијима.

Истакао је да су људи проверени и да је полиција урадила свој део посла.

На питање да ли он као ресорни министар има моралну одговорност због пропуста до којих је дошло, Шарчевић је рекао да је његова морална одговорност то што се одједном ухватио да ради толико посла и да је данас понудио своју бланко оставку. 

"Ако треба да се министри мењају на дневном нивоу због чаршије, политичких странака, неких синдиката, онда то нека ради онај који је одговоран. Ја мислим да моји шефови од мене увек имају бланко оставку и ја сам им је данас понудио. Они то увек од мене могу да затраже", рекао је Шарчевић. 

Он је додао да је Министарство просвете открило рупу у систему и спречило лавину лоших догађаја. 

Шарчевић је навео да је министарство на чијем је челу спречило да се тестови узимају, јер је место где се чувају под камерама, као и да је спречено преписивање и поправљање тестова приликом прегледања.

"Данас смо анализирали све школске управе и директори ових школа су рецимо оставили све на изволте. Не могу вечерас све да вам кажем, следећи пресек добијам у 22 сата", рекао је Шарчевић.

Он је казао да је критеријум оцењивања потврдио сумњу да је тај модел добар, а као пример он је навео што су у Србији 43 одсто ђака одличан, а сваки седми вуковац.

"Извињавам се свим људима који су радили свој посао", рекао је Шарчевић.

Говорећи о тестовима за српски језик, он је казао да је дистрибуција била одлична и извинио се због данашњег проблема свима.

Ђацима је поручио да је мала матура, ипак, оваква каква јесте, боља него да је нема. 

Како је рекао, деци је важно да знају да ако су добро учили, али су због неког строгог професора имали рецимо четворку, а када дођу деца из других средина где је петица лако добијена, то дете ће бити угрожено јер није било матуре.

"Они су се спремали, урадиће га добро, места има више него њих. Отворили смо ИТ одељења, у гимназијама има више места. Треба да буду спокојни", рекао је Шарчевић.

Шарчевић је указао да је он говорио да је сам пројекат мале матуре, због начина на који се ради већ осам година, само по себи ризичан. 

"Све моје изјаве до сада су биле да је мала матура много лоша и ризична, а да је велика формална. Ја сам дошао у министарство које није ни покушало да уреди област матуре. Морало је 2012. да се то уради. Многи који критикују сада били су у тим тимовима", навео је Шарчевић. 

Он је нагласио да је пројекат матуре, који је захтеван од Европске комисије и ИПА, да се уз велику, обухвати и мала матура. 
 

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести