У ЧАСТ ПРВГ СРПСКОГ АРХИЕПИСКОПА На свим континентима прослава Светог Саве

БЕОГРАД: У част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве током викенда се широм Србије, региона и света организују светославске прославе и академије при црквама, манастирима, српским школама и клубовима.
1
Фото: Ilustracija

Први пут председник Србије Александар Вучић присуствоваће данас свечаној Светосавској академији у Скопљу.

У славу српског светитеља у Солуну биће у недељу освећена и свечано отворена Српска школа "Свети Сава". Свечаност се одржава под покровитељством Српске православне цркве, Манастира Хиландар, Републике Србије и Републике Грчке.

Празник Светог Саве, ктиторска је слава Хиландара који ће, такође, окупити бројне госте, као и монахе из осталих светогорских манастира и епархија Српске цркве. Свети Сава се током викенда слави широм света - посебно у храмовима који су му у славу подигнути а има их од Ванкувера до Новог Зеланда.

Фото: Youtube Printscreen

У Боцвани у цркви Светог Саве у главном граду Габорону, коју је 2018. освештао патријарх Иринеј током прве посете једног поглавара српске цркве Африци, биће обележена црквена слава. Одржавање Светосавске академије најавила је Црква Светог Луке у Вашингтону, а свечаности ће присуствовати и владика источно амерички Иринеј. У културном програму ће учествовати недељна школа, српска школа Никола Тесла, Свети Лука фолклорни ансамбл “Прело" и српско певачко друштво “Лира”. У Српском клубу у Њујујорку, а где се налази и црква Светог Саве, уз прославу Савиндана биће организован и дечји програм. Академија Свети Сава у Чикагу такође је позвала све да заједнички обележе славу, уз колач и славско жито и богат програм у Цркви васкрсења Христовог. Светосавска академија традиционално ће бити одржана и у Бечу, једном од два града у свету у којима је српска дијаспора најбројнија, у организацији Епархије аустријско - швајцарске, Српске православне општине Свети Сава у Бечу где ће у суботу, поводом храмовне славе бити служена литургија док ће на вечерњој служби најмлађима бити подељени пакетићи. У Ванкуверу прослава Светог Саве биће одржана у Цркви Светог Саве уз литургију, благосиљање славског колача, вечеру и културни програм. Овај важан дан уз Светосавски сабор биће обележен и у првом, најстаријем Светосавском манастиру у Аустралији - манастиру Светог Саве у Илајну. Манастир Свети Сава - Нови Каленић недалеко од Канбере током викенда окупиће наше младе из неколико аустралијских градова, на традиционалном Светосавском омладинском фестивалу. Успомену на Светог Саву чува и Манастир Свете Катарине у Египту настао на светом месту на Синајској гори. Тај манастир који се према речима оца Јустина, може похвалити непрекидном историјом дугом 1.700 година уз непроцењиве вредности, попут делова из прве Библије или иконе Исуса Пантократора, осим сећања на боравак Светог Саве чува и најстарији сачувани псалтир на старословенском - српски псалтир. Од великог значаја за манастир била је посета Светог Саве, рекао је отац Јустин раније за Танјуг и додао да је Свети Сава био заинтесован и за несагориву купину, (место на којем се Мојсију јавио Бог када је пришао пламеном огњу у жбуну који гори али не сагори), а која и данас заузима кључно место у манастиру.

"Свети Сава дошао је након Јерусилима, а боравак на Синају оставио је јако велики утисак на њега”, казао је отац Јустин, а према подацима то је било 1234. године, на његовом другом путовању по светим местима, када је у манастиру и на врху Синајске горе, где је Мојсије примо десет Божјих заповеди, провео часни пост молећи се за свој српски род и читав хришћански народ".

Патријарх српски Порфирије уме да каже све оно што је добро у нашем народу - добро је од Светог Саве.

У Народном позоришту у Београду биће изведена представа "У име оца и сина - прича о Светом Сави", по тексту Милована Витезовића.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести