Влада: До нормализације градског превоза да се ради од куће

БЕОГРАД: Министарство рада апеловало је на послодавце да запосленима који раде од куће, уколико то природа посла које обављају дозвољава, омогуће да са таквим радом наставе до успостављања јавног превоза у пуном обиму, као и наставка рада вртића и продуженог боравка за децу.
djordjevic, tanjug
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva
Доношењем одлуке о проглашењу престанка ванредног стања, престала је да важи Уредба о организовању рада послодаваца за време ванредног стања ,а такође више на снази није ни закључак којим Влада даје сагласност за доношење решења о плаћеном одсуству дуже од 45 радних дана по скраћеном поступку, наводи министар рада Зоран Ђорђевић.
 
Изузетак, наводи он за Тањуг, представља закључак којим је дата препорука послодавцима да запосленима који имају обавезу редовног обављања радних задатака у условима ванредног стања, омогуће коришћење дела годишњег одмора за 2019. годину, закључно са 31. децембром ове године.
 
И даље на снази остају препоруке, како каже,да се води рачуна о мерама у геронтолошким центрима, као и о угроженим категоријама, пре свега хроничним болесницима.
 
Он је као пример навео организацију у свом Министарству истичући да су запослени позвани да се врате на посао од 11. маја, да су им дата решења за то као и потребне потврде за превоз и вртиће, али и налог свим руководиоцима сектора да у хроничним болесницима препоруче да од понедељка искористе стари годишњи одмор .
 
За то време они треба, објашњава Ђорђевић, да добију потврду од лекара како би посао за њих по истеку одмора, организовао тако да им здравље не буде угрожено, односно да им се комисијски одреди рад од куће“, каже министар.
 
Ðорђевић је најавио да ће данас Министарство рада објавити акт превенције и заштите безбедности и здравља на раду и да је идеја била да Министарство да пример другима како то питање може да се реши, а да ће Влада Србије врло брзо донети Уредбу у којој ће бити дефинисано чега ће све послодавци морати да се придржавају.
 
Он је рекао да ће ресорно министарство ускоро обавити и анализу свега што је урађено од увођења ванредног стања до 6. маја, одосно мера које су донете, а биће обављена и унустрашња ревизија у министарству.
 
„Циљ је да видимо да ли су се све установе које су у нашем делокругу рада придржавале свих мера, какве одлуке су доносиле, да ли су на пример, правилно трошиле новац и да се на основу тога донесу даље мере и исправе пропусти ако их је било“, рекао је Ђорђевић.
EUR/RSD 117.5810
Најновије вести