Чак 12 стечаја траје од 15 до 22 године

За првих седам месеци ове године у привредним судовима у Србији отворена су 193 стечајна поступка па их тренутно у целој држави има 2.096. У току ове године закључено је 117 стечајних поступака, а по подацима, од када Агенција за лиценцирање стечајних управника врши надзор до почетка овог месеца обустављено је укупно 608 стечајних поступака.
Stečaj, firma u bakrotu, Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Статистика Агенције за лиценцирање стечајних управника показује да је још увек активно 12 поступака који трају од 15 до 22 године, док су три која су окончана трајала 15-16 година.

Ефикаснији стечајни поступци одавно су захтев ММФ-а, а од прошле године најављују се измене Закона о стечају да би се поступак убрзао и пре дошло до коначног решења, било да је реч о реорганизацији предузећа, било о банкроту. Недавно је сачињен нови Нацрт измена Закона о стечају и он би ускоро требало да се нађе пред Владом Србије. Међу новинама је и повољнији положај банкара и осталих финансијера који су зајмове обезбедили хипотекама и залогама, па ће они, уколико Нацрт буде усвојен, знатно брже и у већем проценту намиривати своја потраживања.

Уколико се стечајни дужник продаје као правно лице или његова целокупна имовина, првенство у намирењу имаће повериоци који имају обезбеђење на било којем делу имовине. Једна од новина је и да ће фирме које су дуго година у стечају брзо одлазити у банкрот или реорганизацију. Унапређује се и поступак продаје имовине и побољшава процедура продаје да би се прекинуо зачарани круг потраживања.

У случају обезбеђених поверилаца, предвиђа Нацрт, у одређеним ситуацијама биће могуће укидање забране наплате у стечају. Наиме, предвиђа се ангажовање лиценцираних проценитеља, чије се мишљење тражило и у ситуацији када је потребна процена да ли је сврсисходније фирму водити у реорганизацију или банкрот, и то у погледу сваке класе поверилаца појединачно.

Унапређује се и поступак продаје имовине и побољшава процедура, а новина је и да ће стечајни управник при намери да пословни простор фирме у стечају изда у закуп морати тражити сагласност од обезбеђених поверилаца. Сагласност ће морати тражити и уколико намерава да прода имовину фирме непосредном погодбом, а да је пре тога није јавно понудио.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести