Чеси траже раднике из Србије

Чешка предузећа и Привредна комора затражили су од чешке владе да покрене пројекат олакшаног запошљавања радника из Србије.
auto industrija, epa
Фото: EPA (FOCKE STRANGMANN), ilustracija

Како се наводи, у Србији би предузећа нашла квафиликоване, искусне и добре раднике, а незапосленост у Србији је висока.

„Донедавно је у Србији добро функционисала аутомобилска индустрија, из које је остало 30.000 квалификованих радника и њихова знања чешка предузећа би могла да искористе“, казао је на конференцији за новинаре Привредне коморе члан њеног надзорног одбора Мирослав Милбек.

Чешка влада је већ раније, пре годину дана, на очајничке апеле привреде да јој недостаје тада – 140.000 радника, а сада већ 180.000 – покренула пилот-пројекат олакшаног издавања дозвола за запослење и одобрење боравка Украјинцима.

Сада Привредна комора тражи да се тај пројекат прошири и на језички и културно блиске земље, где језичка баријера не би била велика, а и чешка предузећа заинтересована су такође пре свега за раднике из Србије.

„Предузећа су суочена с проблемима који ће погодити целу чешку привреду“, казао је шеф Привредне коморе Владимир Длоухи.

„Имају уговорене послове, али немају људе који би на њима радили. Квалификације људи на Бироу рада не одговарају потребама предузећа или људи избегавају да се запосле. Предузећа се зато одлучују на то да запошљавају странце, макар са занатом, без обзира на то што им то доноси повећане трошкове да у Украјини радника нађу, пребаце га у Чешку, сместе, плате преводе.“

Привредна комора Чешке, преко које иде 80 одсто захтева предузећа за радницима из Украјине, довела је у оквиру пројекта чешке владе за годину дана 6.404 радника из Украјине.

Чешка влада и Привредна комора одбијају оптужбе чешких синдиката да предузећа запошљавају гастарбајтере зато што им је стало пре свега до јефтине радне снаге, а Привредна комора је упозорила на то да странцу може да се понуди радно место тек када фирма за месец дана не нађе Чеха.

Синдикати, како у Чешкој, тако и у суседној Словачкој, међутим, тврде да, када би предузећа понудила веће плате, раднике би нашла и код куће.  

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести