Гориво у просеку осам динара јефтиније него пре месец дана

БЕОГРАД:  Просечне малопродајне цене горива у Србији се смањују већ месец и по, и бензин и дизел су данас јефтинији за око осам динара него 1. децембра, рекао је Танјугу генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.
benzin, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Он наводи да то није највећа разлика, јер смо најскупље гориво плаћали после 1. новембра, те је разлика између те цене и данашње у просеку за 13 динара нижа када је у питању бензин, а 11 динара када је реч о евродизел.Мићовић каже да је на пад цене горива утицало више фактора.

"На цену горива пре свега утичу трошкови диструбитера. Они се мењају под утицајем курса страних валута с обзиром да се велики део деривата нафте или сирове нафте увози, затим кључну улогу игра цена сирове нафте на основу које се формирају цене у набавци код произвођача горива, транспортни трошкови...", објашњава Мићовић.

Према његовим речима, сви ти трошкови заједно утичу на то како ће дистрибутери мењати цену - на више или на ниже."У овом случају наравно да је кључну улогу у смањењу цена дао пад цене сирове нафте који је у истом том периоду, чак и нешто раније, кренуо да се смањује", указао је Мићовић.

Међутим, наводи да је већ 17 дана, од 24. децембра, успостављен тренд раста цене сирове нафте, уз констатацију да се без обзира на то, цене горива и даље смањују.Додаје да цене одређује и тржиште, а не само берзанске котације, те каже да су дистрибутери ти који једни друге приморавају да понуде најнижу могућу цену у том тренутку.

"Треба развијати тржиште, треба развијати тржишну конкуренцију, јер је најбоља заштита потрошача здрава тржишна конкуренција која ће у још већој мери приморавати оне које снабдевају тржиште да понуде најповољније и најкоректније цене горива", закључио је Мићовић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести