Похвале и препоруке Светске банке Министарству рада

БЕОГРАД: Светска банка похвалила је напредак Министарства рада у пружању услуга и промени законских регулатива.
djordjevic, tanjug
Фото: Zoran Đorđević, foto: Tanjug arhiva

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са делегацијом Светске банке, која је представила своје резултате Функционалне анализе Министарства рада, а која наглашава побољшање квалитета и ефикасности у пружању услуга крајњим корисницима у областима социјалне заштите, рада и запошљавања.

Како је данас саопштено, делегација Светске банке анализирала је како функционишу давања која се обезбеђују из буџета ресорног министарства за различите категорије грађана. 

Они су похвалили рад Националне службе за запошљавање и програме преквалификација и доквалификација грађана, али и рад ПИО фонда, ЦРОСО-а и Пореске управе на унапређењу протока информација о социјалном осигурању, укључујући и административне измене Закона о ПиО, који је усвојен пре две недеље.

Представници Светске банке дали су препоруке за још боље функционисање система и осврнули се на нови Закон о финансијској подршци породици с децом.

Делегација Светске банке подржала је и похвалила неке од измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом, нагласивши да је њихова препорука била да те измене управо иду у том правцу. 

Такође су дали препоруке за боље функционисање система, укључујући и наставак проширења програма усмерених ка сиромашнима - новчане социјалне помоћи и дечијег додатака.

Они су оценили да ресор на чијем је челу министар Зоран Ђорђевић ради квалитативно не само квантитативно и дали препоруке за још бол?е функционисање система.

Делегација Светске банке је истакла своју жељу за унапређењем досадашње сарадње како би заједнички успели у стварању боље и савременије Србије.

Министар Ђорђевић истакао је да Влада Србије жели да све што ради за своје грађане буде транспарентно и праведно, а уједно и да спречи сваки вид злоупотребе социјалних давања. 

Ђорђевић је овом приликом представио и будуће планове рада ресорног министарства.

„Желимо да мајке у Србији знају да све што радимо, поготово када су питању измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, радимо у корист мајки, али у складу са могућностима државе. Оно што је битно да грађани знају, јесте да је родитељски додатак подстицај који даје држава, како би побољшала демографску слику Србије и помогла свим породицама, а дечији додатак представља стечено право“, рекао је Ђорђевић.

Израда социјалних карата, која ће бити основ за бољу контролу, према речима министра, спречиће сваки вид злоупотребе социјалих давања, јер ће се давања вршити по аутоматизму и без непотребне администрације.

„Увођење социјалних карата, донеће корист за будућност, за нашу земљу и за наше грађане. Биће израђене по узору на Данску, чији се модел показао као најбољи у свету“, истакао је Ђорђевић.

Министар је напоменуо и даје предлог да измена и допуна Закона о социјалној заштити, буде урађена на основу примера САД-а, којим би се увело постепено укидање социјалне помоћи приликом запошљавања, а не ођедном. Како каже, тиме би се стимулисали грађани да раде.

Ђорђевић се осврнуо на уведене преквалификације и доквалификације запослених и незапослених грађана, како би напредовали у својој каријери, објаснивши да је то начин да добију прилику да раде оно што воле и тако остваре и боље зараде, са циљем спречавања одласка младих из земље.

Када је у питању брига о корисницима услуга социјалне заштите, Ђорђевић је навео да ће се у наредном периоду вршити и реконструкција Центара за социјални рад, која подразумева да се центри поделе у категорије, како би се боље утврдило шта је потребно сваком од њих за бољи и ефикаснији рад. 

Нагласио је и да ће се на основу броја корисника социјалних установа, одређивати и број запослених стручних лица, као и смештајних капацитета,. наведено је у саопштењу Министарства.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести