Светски богаташи у 2018. изгубили на берзама 1.000 млрд $ 

БАНГКОК: На тржиштима акција је у 2018. години збрисано 1.000 милијарди долара актива најбогатијих појединаца света, при чему је више од 212 кинеских тајкуна изгубило статус доларских милијардера, према најновијој ранг листи кинеског института Хурун.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Извештај Хуруна, који је кинеска верзија Форбсове листе богаташа, показује да су кинески милијардери, којих је са 31. јануаром ове године било 658, и даље бројнији од оних из других земаља света. На листи се налази 584 милијардера из САД, преноси АП.

Највише супербогаташа долази из Пекинга, 103, а следи Њујорк с 92, и Хонг Конг с 69.

Ипак, иако Кинези и остали Азијати постојано гомилају богатству, оснивач Амазона, Џеф Безос, и даље води на листи најбогатијих другу годину заредом, с богатством које је Хурун проценио на 147 милијарди долара. 

Бил Гејтс је на другом месту са 96 милијарди долара, а Ворен Бафет је трећи са имовином вредном 88 милијарди долара. Најбогатији Кинез је оснивач Алибабе, Џек Ма, који је „тежак“ 39 милијарди долара.

Гејтсово богатство је 2018. године порасло за шест милијарди долара упркос његовом ангажману на плану филантропије, каже директор Хурун Рипорта, Руперт Хугеверф.

Једини богаташ из Азије међу првих 10 најбогатијих појединаца на свету је Индијац Мукеш Амбани из компаније „Рилајанс Индастрис“, с богатством процењеним на 54 милијарде долара.

Генерално, у извештају се наводи да, према рачуници Хуруна, у свету има 2.470 милијардера, што је за 224 мање него претходне године.

Њихово укупно богатство је пало за 950 милијарди долара у односу на 2017. годину, на 9,6 хиљада милијарди долара, услед берзанских турбуленција и снажног америчког долара.

Тржишне осцилације су узеле највећи данак у Јапану, будући да је Токијска берза изгубила 43 процента своје тржишне капитализације. Чак је и берза у Шангају изгубила скоро четвртину вредности, при чему је хонкошки индекс Ханг Сенг пао за скоро 16 посто.

Хугеверф сматра да број светских милијардера можда чак премашује 6.000 људи, будући да многи крију стварно стање свог богатства, нарочито на Блиском истоку, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести