Брзи возови у Србији реалност за три године

БЕОГРАД: Декан Саобраћајног факултета у Београду Небојша Бојовић рекао је да је почетак модернизације пруге Београд-Будимпешта важна вест оцењујући да се ради о једном од највећих пројеката захваљући којем ће, како је рекао, Србија за три године имати возове великих брзина.
vozovi pixabay
Фото: pixabay

Бојовић је навео да је битно да се Србија појави на ТЕНТ мрежи која, како каже, представља мрежу европских коридора и ''''пут ка интегерацији у ЕУ''''. 

''''Постоје системи у железницком саобраћају који омогућавају да се једним возом прође кроз све територије. Ради се о једном о највећих пројеката и у року од три године, мислим да ћемо моћи да се похвалимо возовима великих брзина", рекао је декан за РТС истакавши да је Србија земља транзита и да треба да користи предности Коридора 10.

Бојовић сматра да је привилегија, али и одговорност што је Београд изабран за седиште Транспортне заједнице Западног Балкана која подразумева, како је навео, интеграцију простора од 20 милиона људи.

''''Ово значи могућност инвестиција, скраћење транспорта, бржи проток робе, ''''смарт'''' превоз по стандардима што значи да почива на дигитализацији и подразумева очување животне средине. То су предности и привилегија је што це Београд бити мотор те приче", навео је Бојовић.

Према његовој процени у наредних 20 година транспортна тражња на планети биће удвостручена, а планирани ауто-пут Београд-Сарајево, како је рекао, има неколико могућих алтернативних траса.

"Ту струка треба да да одговор. Постоје саобраћајне студије, а идеја је да он повезује људе и искључиво тако му треба приступити", уверен је декан Саобраћајног факултета.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести