Чукару Пеки и Јадар могу да повећају учешће рударства у српском БДП-у

БЕОГРАД: Реализацијом рударских пројеката "Чукару Пеки" и "Јадар" у Србији учешће рударства у БДП-у може са садашњих два одсто да скочи на пет процената, рекао је данас представник Светске банке у Србији Стивен Ндегва који је оценио да српски рударски сектор има огроман потенцијал за раст и стварање нових радних места у нашој земљи.
1
Фото: Tanjug

Када је реч о рударству у Србији, каже Ндегва, Светска банка види да је реч о потенцијалу за јачање економије, али да би се остварио пун потенцијал овог сектора, потребна је, каже, велика реформа рударског сектора у Србији и јака сарадња између приватног и јавног сектора.

Ндегва је на Деветој међународној конференцији о минералним ресурсима у Србији рекао да наша земља према истраживању Светске банке има јаку шансу да буде лидер и учествује у будућности Европе, али да је, каже, кључно питање да ли је Србија спремна да искористи ту прилику.

Он сматра да ће српска влада направити добар корак ако прихвати сугестије Светске банке које се тичу и потенцијала у рударском сектору оцењујући да Србија има могућност да постане глабни добављач за руде литијума и бакра.

Подсетио је да око 35 компанија тренутно има 130 пројакта у сектору рударства у нашој земљи уз оцену да је Србија привлачна дестинација за рударске компаније.

"Процењујемо да ће два истраживачка пројеката, Чукару Пеки и Јадар проширити два процента на пет процената учешћа рударства у БДП. Да би се искористио тај потенцијал постоји потреба за управљање у рударском сектору", рекао је

Ндегва је подсетио и да је Светска банка урадила студију рударског сектора у нашој земљи, наводећи да у последње две деценије нису у нашој земљи отворени већи рудници те да се није одмакло много од истраживања ка експлоатацији.

Влади Србије препоручио је да развије националну визију за рударство у Србију у оквиру како би се охрабрило рударство у нашој земљи а у светлу нових открића рудних богатстава.

"И то ће ставити Србију на нову позицију. Та прилика изискује сарадњу између приватног и јавног сектора. Важно је за владу да ради у тешњо спрези са приватним сектором", казао је Ндегва и додао да је када је реч о рударењу важно укључити локалне заједнице.

Углавном, како је приметио, тамо где се отварају рудници, локална инфраструктура није развијена, па је то прилика да се приватне рударске компаније и држава удруже да заједно финансирају изградњу путева.

Фабиан Бејкер (Фабиан Бакер) председник и операциони директор компаније Тетијан ризорсес (Тетхyан Ресоурцес Цорп.) говорио је о перспективама раног истраживања у Србији и навео да постоје значајни ресурси цинка и олова у Србији.

Како би се реализовао пун потенцијал српског рударства, учесници панела који се бавио најбољим светским праксама у области рударства, оценили су да је важно слушати глас локалне заједнице.

Герант Бовден виши партнер у компанији ЕРМ Лондон рекао је да је огроман број пројеката напуштен у свету или касне са реализацијом а да најчешћи разлог за то није техничке природе већ неразумевање локалне заједнице.

Он је говорио и о значају запошљавање локалног становништва и домаћих коопераната, али и о стварању дугорочних планова који морају да садрже одговор на питање шта ће бити са локалном заједницом у близини рудника када се на пример за 20 или 50 година рудник затвори.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести