Ђедовић: Неће бити приватизације ЕПС-а, нити оптуштања радника

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић поручила је данас да неће бити приватизације Електропривреде Србије, нити отпуштања радника.
dubravka djedovic negre, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Желимо да вратимо одговорност на предузеће, да имамо одговорне структуре управљања, морају да се доведу професионални људи који ће се борити да наша предузећа буду темељ стабилности наше привреде, рекла је министарка Ђедовић и додала да Надзорни одбор поставља директоре, а не она или скупштина, како се манипулише у јавности последњих дана, саопштило је министарство.

Надзорни одбор надзире и рад директора, Статут се бави управљањем, а права радника дефинишу се колективним уговором, рекла је Ђедовићева за телевизију Пинк и подсетила да је одлука о промени правне форме ЕПС-а донета још 2014. године.

Казала је да та одлука мора да се спроведе, као и да ЕПС треба да постане Акционарско друштво затвореног типа у 100 одсто власништву државе.

Оног дана када то постане, неће више бити ограничавања броја запослених, нити зарадам, навела је она.

Држава је ту и наставиће да разговара са представницима синдиката свих енергетских предузећа, додала је Ђедовићева.

"Промена правне форме је један од начина да поправљамо управљање, морамо да идемо корак по корак. Надзорни одбор треба да добије већа овлашћења, да одлучује о управљачкој структури, да се сагледа производња, инвестиције. Морамо да решимо проблем спровођења инвестиција, јер сви пројекти касне годинама, деценијама. Дакле, морамо да радимо на улагањима, јер смо свесни да морамо преко 30 милијарди евра да уложимо како би се опоравио систем“, нагласила је министарка.

Ђедовићева је подсетила да се у енергетској кризи видело колико је важно да енергетска предузећа буду стабилна и јака и поручила да је влада одлучна да спроведе реформе предузећа, чији је дуг нарастао на стотине милиона евра не би била више на терету државе, односно грађана.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести