Десет топлана прелази са фосилних горива на биомасу

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Александар Антић потписао је данас Споразуме о зајму и донацијама са представницима Немачке развојне банке (КfW) и Владе Швајцарске, који ће обезбедити да 10 топлана у Србији са фосилних горива пређу на коришћење обновљивих извора енергије, односно биомасе.
antic3, tanjug sava radovanovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Цео пројекат је вредан 27 милиона евра, од чега је 20 милиона зајам КfW-а, док ће Влада Швајцарске дати грант од пет милиона евра, а Немачка развојна банка грант од два милиона евра.

Реч је о топланама у Малом Зворнику, Новој Вароши, Новом Пазару, Пријепољу, Бајиној Башти, Ваљеву, Прибоју, Кладову, Мајданпеку и Бечеју, које ће убудуће користити биомасу уместо фосилних горива.
 

Према речима министра Антића, зајам је веома повољан, са фиксном каматном стопом од 1,1 одсто, са пет година грејс периода и 10 година отплате.

Антић је додао да ће средства зајма враћати локалне самоуправе из уштеда остварених у процесу коришћења биомасе уместо фосилних горива.

Споразуми су потписани у оквиру пројекта "Подстицање обновљиве енергије - развој тржишта биомасе у Србији", који је, како је назначио министар, изузетно значајан за укупан енергетски систем.

"Дубоко верујем да су ово важне ствари за будућност Сбрије и посебно за ове локалне самоуправе, јер је важно да развијамо свест и радимо на сличним пројектима који ће унапердути наше тржиште биомасе", рекао је Антић новинарима након потписивања споразума.

Представница немачког Министарства за економску сарадњу са иностранстном Имке Гилмер истакла је да то министарство свесрдно подрзава активности у домену екологије и заштите животне средине.

Истичући да поглавље 27 у процесу приступања Србије ЕУ предвиђа низ изазова које треба савладати у области заштите животне средине, Гилмер је рекла да је Немачка спремна да пружи Србији подршку на том путу.

Она је указала да Србија има много извора биомасе, које треба искористити.

Немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман истакао је да је Немачка највећи билатерални донатор и партер Србије од 2000. године.

"До сада је 1,6 милијарди евра обезбеђено за разне развојне пројекте у Србији, а 850 милиона евра усмерено је у област обновљивих извора енергије", рекао је Дитман.

Пројекат о преласку топлана на биомасу важан је због смањења емисије угљен-диоксида и заштите животне средине, али и отварања нових радних места у општинама где се производи биомаса.

"И кроз овај пројекат настојимо да помогнемо Србији на путу ка ЕУ, како би испунила услове из поглавља 27 и како би могла да га затвори", рекао је Дитман.

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге објаснио је да је споразум о давању гранта који обезбеђује влада његове земље односи на техничку помоћ, односно на замену котлова који кроисте фосилно горива са онима који користе биомасу.

Ге је подвукао да су Швајцарска и Немачка међу водећим земљама у свету у обласи енергетские ефикасности, као и међу три највећа билатерна донатора Србије.

Он је поручио да ће Швајцарска наставити да подржава сличне пројекте, те да ће остати посвећена развојној помоћи Србији и додао да се разматра повећање финансијске помоћи у наредне четири године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести