ЕУ: Антидампиншке царине на челик из Кине, Србија под надзором

БРИСЕЛ: Европска комисија (ЕК) повећала је данас антидампиншке царине на кинеске производе од челика да би се домаћи произвођачи, како је саопштено, заштитили од штетног ефекта кинеског дампинга на европским тржиштима, јавља Ројтерс.
celicana
Фото: Epa (Stefan Simonsen)

Истрагом је, како наводи Комисија, потврђено да је кинески топловаљани пљоснати челик продаван у Европи по дампиншким ценама, због чега су производи кинеских компанија “Бенганг стил плејтс”, “Хандан ајрон & стил” и “Хестила” сада опорезовани царинама у распону од 18,1 до 35,9 одсто, наводи британска агенција.

Реч је о вишим царинама у односу на привремене царинске стопе из октобра од 13,2 до 22,6 одсто.

Комисија је, такође, одлучила да не уводи привремене царине на производе од челика из Србије, Бразила, Ирана, Русије и Украјине, иако ће се, како је саопштено, надзор увоза из тих земаља наставити током додатних шест месеци.

Одлука о неувођењу привремених мера за увоз из Србије, Бразила, Ирана, Русије и Украјине не прејудицира коначни исход истраге, наводи се у саопштењу Комисије.

Након оваквог потеза ЕК, кинеско Министарство трговине је позвало Брисел да исправи грешку и поручило да ће предузети потребне мере како би заштитило права кинеских компанија.

 

 

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести