Фонд за "жртве" роботизације - неминовност

БЕЧ: Аустријски Институт за високе студије (ИХС) указује да су оправдана страховања да би цетврта индустријска револуација, која се ослања на дигитализацију, могла да доведе до пада броја радних места.
 Industrijski roboti Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
Фото: Industrijski roboti Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

„Уколико дође до великог смањења радних места услед промена које са собом доноси дигитализација, требало би размислити о успостављању Фонда за лица која губе радна места“, предлаже шеф ИХС Мартин Кохер и додаје дса засад не очекују нагли пад броја радних места. 

Као пример наводе Фонд за челик, који је успостављен током 1980-тих после драстичног смањења радних места у железари Воест, из којег су финансирана погођена лица. ИХС указује, међутим, да се тај фонд тицао једне ограничене групе људи, а да аутоматизација погађа много више привредних грана. 

Зато УХС предлаже специфичне програме за погођена лица, то јест проналажење решења за возаче камиона, таксисте, ако дође до примене возила без возача. 

Генерално гледано фонд би требало да помаже свим људима који су остали без радног места због повећања аутоматизације и дигитализације. 

Процене су да би у Аустрији девет одсто запосленх, то јест 360. 000 људи могло бити угрожено од останка без посла, јер би их машине могле заменити. 

ИХС указује и да није још процењено колико нових радна места настаје применом нових технологија. 

У сваком случају ИХС наглашава да политика мора да буде припремљена за нове ситуације и да би требало да превентивно више улаже у образовање. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести