Французи заинтересовани за пројекте хидроенергетике у Србији

БЕОГРАД: Представници француске енергетске компаније ЕДФ заинтересовани су да са Србијом и Електропривредом Србије развију веће пројекте, пре свега у области хидроенергетике, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић након састанка са делегацијом ЕДФ-а.
antic hidroleketrane, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Антић је новинарима казао да постоји велико интересовање са српске стране да се са ЕДФ-ом договарају пројекти који су везани за унапређење преносне дистрибутивне мреже.

"ЕДФ је по многим параметрима, када је хидроенергетика у питању, компанија број један у свету, и ми смо спремни да са њима на ту тему разговарамо и да заједнички сагледамо неискоришћене хидропотенцијале и могућност изградње хидроенергетских објеката на нашим сливовима", казао је Антић.

Фото: Александар Антић, фото: Танјуг (Видео)

Додао је да је на данашњем састанку, коме су присуствовали директори ЕПС Милорад Грчић и електромрежа Србије Јелена матејић, договорено да се интензивира сарадњу, пре свега на нивоу стручних тимова, који ће интензивно наставити да раде и навео да је први следећи корак у тој сарадњи да стручни тим из Србије посетити Француску и компанију ЕДФ-а.

Министар је подсетио да је са амбасадором Француске Фредериком Мондолинијем, 18. јануара, потписао споразум који је дефинисао приоритете, пре свега за будућу енергетску сарадњу, те да је тада и договрена посета ЕДФ-а на највишем нивоу.

Антић је истакао да је ЕДФ једна од најзначајнијих европских и светских енергетских компанија, са више од 160 хиљада запослених, те да је један од глобалних лидера готово у свим кључним енергетским делатностима.

Мондолини је навео да Француска жели да помогне Србији у њеном економском развоју, те да француска предузећа и привредници желе да успоставе сарадњу са својим колегама из Србије, у којима сви добијају - и француска предузећа, али у једнакој мери и српске фирме.

Фото: Федерико Мондолини, фото: Танјуг (Видео)

"У том смислу, делегација предузећа ЕДФ-а била је овде како би проучила начине сарадње са предузећима из енергетског сектора у Србији у свим областима", додао је Мондолини.

Наводећи да је 2018. година веома значајна за односе Србије и Француске, јер се обележава 100 година од краја Првог светског рата у којем су, како каже, Србија и Француска бориле раме уз раме, Мондолини је казао да је управо прошлост омогућила да се заснује пријатељство две земље.

"Али, ове године желимо и да радимо за будућност и паралелно са развијањем наших политичких односа, ми такође желимо да се и наши економски односи развијају", казао је Мондолини.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести