Гас преко Турског тока до Бугарске, Србије и Мађарске 2020.

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Природни гас који ће се испоручивати преко другог крака гасовода Турски ток могао би почетком 2020. године да потече кроз гасне трансмисионе системе Бугарске, Србије и Мађарске, најавио је данас генерални директор Гаспрома Алексеј Милер.
1
Фото: Tanjug

"Када Турски ток буде оперативан у пуном пројектованом капацитету, гас преко Турског тока ће моћи да потече и кроз системе за пренос гаса Бугарске, Србије и Мађарске почетком 2020. године", рекао је Милер, а преноси руска агенција Тас с

Он је додао да су поменуте три земље донеле одлуку о развоју својих гасних трансмисионих мрежа.

Гаспром је пре два дана наставио са полагањем цеви за други крак гасовода Турски ток, наон што је у априлу завршена изградња првог крака.

До сада су положене цеви у дужини од 1.161 километра, што је 62 посто укупне дужине гасовода.

Гаспром и турски Ботас су у мају потписали протокол о изградњи копненог дела гасовода "Турски ток" који ће довести руски гас до европских потрошача.

Потпредседник Гаспрома Виталиј Маркелов је недавно изјавио да се са Турском преговара о рути другог крака гасовода преко територије те земље, а заменик извршног директора Гаспрома Александар Медведев каже да ће врло брзо бити донета коначна одлука о рути.

Према његовим речима, тренутно се разговара о две кључне опције у складу са процедурама у Европској унији и Европској комисији, а као потенцијална тржишта именовао је Грчку, Италију, Бугарску, Србију и Мађарску.

Прва линија гасовода "Турски ток" ће снабдевати гасом само Турску, док цге друга служити за допремање руског гаса до јужне и југоисточне Европе.

Сваки крак гасовода ће имати капацитет од по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње, а укупна вредност пројекта процењена је на 11,4 милијарде евра.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести