Иницијатива привредника за измену постојеће регулативе

Од јуна до краја августа ове године Привредна комора Србије прикупила је 60 иницијатива привредника за измену постојеће регулативе и доношење нове у складу с потребама привреде, које су се овога пута нашле у новој кварталној анализи.
pks.jpg (
Фото: Привредна комора Србије

"Квалитет тих иницијатива је у томе што нису производ теоријских, канцеларијских или институтских анализа, већ потичу из праксе, од привредника који их примењују", указује председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, додајући да су оне прикупљене и усаглашене кроз систем 17 регионалних парламената у које су привредници сами за своје представнике изабрали власнике и менаyере чак 685 компанија, и кроз гранска удружења ПКС-а, у чијем раду активно учествује 1.577 компанија.

Челник ПКС-а је прикупљену анализу симболично предао председници  Владе Србије Ани Брнабић, која је позвала привреднике да у предстојећем периоду интензивних законодавних активности Владе искористе могућност да погледају предлоге закона и изнесу своје ставове и сугестије пре него што уђу у процедуру усвајања.

"Циљ нам је да направимо још боље пословно окружење у Србији да би фирме могле ширити пословање и запошљавати нове људе", нагласила је Ана Брнабић. –Боље пословање и веће запошљавање су циљ Владе Србије и свакако један од најважнијих приоритета. Добро је да имамо стални дијалог, који је у протеклом периоду резултирао тиме да припремимо око 25 подзаконских аката и уредби, да би привреда лакше и боље пословала.

"На том послу настављамо да радимо заједно", каже Брнабић.

Привредна комора Србије је иницирала и процес прикупљања коментара и сугестија на Закон о заштити конкуренције да би дала допринос у изради новог текста тог акта. Последња усвојена иницијатива ПКС-а односи се на измене и допуне Правилника о садржини документације која се подноси уз захтев за издавање дозволе за увоз, извоз и транзит отпада, које су ступиле на снагу пре неколико дана. Тиме је одблокиран поступак издавања увозних дозвола за неопасни отпад и тако спречена огромна штета која је могла бити проузрокована заустављањем производње у фабрикама.

Иначе, институт кварталне анализе примене прописа, попут овог који је предат српској премијерки, установљен је Законом о привредним коморама као нови механизам комуникације ПКС-а и Владе Србије. Кварталне анализе примене прописа од значаја за привреду ПКС припрема и периодично доставља Влади Србије.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести