Ковид-19 драстично смањио број туриста у Србији у марту

БЕОГРАД: Пандемија корона вируса драстично је смањила број туриста у Србији у марту, саопштила је данас Туристичка организација Србије и навела да је у марту у нашој земљи боравило 102.623 туриста, који су остварили 344.596 ноћења.
beograd srbija turizam pixabay
Фото: pixabay.com
Проглашење пандемије вируса КОВИД-19 и привремено обустављање свих комерцијалних међународних летова, утицали су на то да пад долазака страних туриста у Србију у марту буде 56 одсто.
 
Када су ноћења у питању, остварено их је 45,7 одсто мање него у марту прошле године.
 
Захваљујући одличним резултатима у јануару и фебруару, пре него што су границе многих земаља затворене за путовања, пад долазака страних туриста у нашу земљу је за први квартал ове године, односно јануар-март, био је једноцифрен и износи 8,3 одсто.
 
У ТОС-у очекују да ће тај пад бити значајно већи, када се сумирају резултати из априла, у којем је туризам стао у целом свету.
 
Прма подацима ТОС-а, у периоду јануар-март Србију је посетило укупно 556.351 туриста.
 
Највећи број долазака у том периоду остварили су домаћи туристи.
 
Страних туриста било је 14,2 одсто мање него у прва три месеца прошле године.
 
Они су најчешће бирали као дестинације Београд, Копаоник, Златибор, Нови Сад, Ниш...
 
Домаћи туристи највише су боравили на Копаонику, затим следе Златибор, Београд, Врњачка Бања...
 
Од иностраних земаља, највећи број ноћења остварили су туристи из Румуније (54.654 ноћење, што је 2,5 одсто мање у поређењу са периодом јануар-март 2019. године), затим следе туристи из Црне Горе, Русије, БиХ, Северне Македоније.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести