Љајић: Пооштрићемо услове за основање туристичких агенција

БЕОГРАД: У припреми је нови Закон о туризму који ће пооштрити услови за оснивање туристичких агенција, каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић. 
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug

Објашњава да се разговара са туристичким агенцијама и ЈУТОМ, као националном асоцијацијом, да се пронађе решење, јер на тржишту Србије тренутно послује 560 туристичких агенција и исто толико и субагената. 

"То је за Немачку много, а не за Србију. Ви не можете да забраните никоме да оснује агенцију и да ради, али можете да пооштрите услове за рад. Радимо на томе да уведемо ред у рад агенција и како да заштитимо путнике од оваквих превера", рекао је Љајић за ТВ Прва.

Он је нагласио да нигде не постоји апсолутна заштита од превараната, лопова и криминалаца и да не постоји закон који то може да уреди, али да постоји закон који може да уреди јасну процедуру - на који начин неко може да се региструје, функционисе и ради туристичка агенција. 

"Ми размишљамо о више варијанти како да средства обезбеђења учинимо учинковитим и оперативним, како путници одмах да се наплате, а не да чекају дуге поступке", рекао је Љајић.

Говорећи о ваучерима које држава издаје како би стимулисала одмор у Србији, Љајић је рекао да ће акција бити завршена два месеца раније, јер је ће бити подељено свих 100.000 ваучера.

Ове године из буџета је планиран новац за 80.000 ваучера, а новац за још 20.000 ваучера из буџетских резерви.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести