АКЦИЈЕ БАЈЕРА ПАЛЕ Плаћа одштету од око 2 милијарде евра ЗА ХЕРБИЦИД

ФРАНКФУРТ: Акције Бајера пале су данас за чак 5,7 одсто након што је немачкој компанији наложено да плати одштету у износу од око 2,08 милијарди евра у спору у вези са наводно канцерогеним ефектима средства против корова.
akcije berza pixabay
Фото: pixabay.com

Порота суда у Филаделфији у петак је донела одлуку да Бајер плати поменути износ човеку из Пенсилваније, који напомиње да је добио рак од излагања хербициду под називом Раундап, заснованом на хемијском једињењу глифосат, пренео је Ројтерс.

То је највећи износ до сада у спору који немачка компанија води око евентуалне штетности поменутог средства за заштиту биља.

Ројтерс наводи да су акције Бајера пале на најнижи ниво у последњих осам недеља, а изгубиле су 70 одсто своје вредности откако је компанија купила Монсанто 2018.

Укупан износ казнене одштете од око две милијарде евра вероватно ће бити смањен након жалбе, јер премашује смернице Врховног суда САД, али пресуда представља додатан проблем за генералног директора Била Андерсона, који отпуштањима у сектору менаџмента покушава да убрза доношење пословних одлука, додаје Ројтерс.

Бајер, који је оптерећен финансијским дугом и недостатком слободних токова новца, саопштио је да ће наставити да ради на процесуирању предмета у поменутом спору, наводећи евиденцију према којој је добио 10 од последњих 16 случајева на суђењу.

Глифосат је органско једињење у саставу Раундапа (Roundup), широм света популарног хербицида, за који су активисти за заштиту животне средине више пута тражили забрану употребе након тврдњи да може изазвати рак, док пољопривредници кажу да је супстанца безбедна за употребу, наводи агенција АП.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести