Антић: До краја године 200 MW из енергије ветра

БЕОГРАД: У Србији је у протеклих неколико година  пуштено на мрежу око 150 мегавата из обновљивих извора енергије, а до краја ове године биће пуштено још 200 мегавата из енергије ветра, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић. 
vetropark alibunar
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Министар је на Међународној конференцији “Energy and Ecology Industry EEI2018“ у Ректорату Универзитета у Београду рекао да ће и идућа година бити значајна и да се очекује производња нових 200-250 мегавата из енергије ветра, а да ће се у 2020. достићи циљ да производња буде између 500 и 600 мегавата из обновљивих извора енергије.

Наши економски циљеви леже пре свега на три најважнија стуба - један је унапређење и ефикасности и заштита животне средине постојећих постројења за производњу електричне енергије, као и изградња нових производних објеката који у себе укључују захтеве најбоље доступне технологије и највише стандарде пре свега у области заштите животне средине, рекао је министар.

Додао је да су такође важни нови пројекти што се тиче обновљивиих извора енергије.

Србија у овом тренутку крупним корацима достиже западно-европске земље које су у то кренуле деведесетих година када смо се ми суочавали с великим проблемима као друштво и држава. Као трећи стуб развоја дефинисани су нови извори енергије, рекао је Антић, додајући да на том плану постоји огроман простор да се ствари унапреде.

Циљеви су пре свега везани за нове технологије, за паметне системе, и све оно што наука и технологија стављају на располагање енергетској индустрији.

Антић је рекао да су стручни скупови попут данашњег добра прилика за дијалог између привреде и науке.

Имамо добру сарадњу с Академијом инжењерских наука, Универзитетом и Машинским факултетом, и то даје снажну, стручну и темељну  подршку енергетском сектору, влади, Министарству рударства  енергетике и енергетским компанијама  да остваримо крупне кораке у правцу најзначајнијих циљева, рекао је Антић.

Међународна конференција “Energy and Ecology Industry EEI2018” организована је у Београду поводом прославе јубилеја, 20. годишњице Академије Инжењерских Наука Србије (АИНС). 

Учествују представници из 15 земаља, речено је на отварању скупа, а неке од тема односе се на повезаност између заштите околине и енергетске производње, еколошке, економске и социјалне ефекте коришћења енергије, глобално загревање и климатске промене...

Председник Академије инжењерских наука Бранко Ковачевић рекао је да Србија постиже значајне резултате у секторима попут ИТ, а да велике потенцијале имамо у енергетском сектору, пољопривредној производњи...

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести