Антић: Енергетски сектор утегнут ушао у 2020. годину

БЕОГРАД Енергетска ситуација је апсолутно стабилна и енергетски сектор је у 2020. годину ушао утегнут и спреман да обезбеди грађаним сигурно снабедавање свим кључним енергентима, поручио је јутрос министар енергетике Александар Антић током традиционалног обиласка запослених у Националном диспечерском центру ЕМС-а, који су дежурали у новогодишњој ноћи.
antich_eps_13
Фото: Танјуг (Видео)

У ЕМС -у је том приликом речено да је новогодишња ноћ протекла у најбољем реду и да није било никаквих проблема у снабдевању потрошача електричном енергијом.

"Желим свима грађанима, са пуном одговорношху, да потврдим да је пред нама једна мирна зима, у којој ћемо имати пуно снабдевање свим кључним енергената и изузетно квалитетан рад наших енергетских компанија, као и топлана широм Србије", поручио је Антић у изјави Танјугу.

Министар, који је посетио Национални диспечерски центар заједно са директорком ЕМС-а Јеленом Матејић, истиче да је ЕМС тачка са које се најбоље може видети стање нашег електро-енергетског система.

"То је тачка са које се управља нашим енергетским системом. То је најзначајнији део не само српског већ и регионалног управљачког система, када је пренос струје у питању".

Антић је рекао да традиционално обилази запослене у ЕМС-у који брину о нашем енергетском систему и пожелео њима, као и свим запосленима у енергетском сектору, срећну и успешну Нову годину.

Министар им је захвалио она огромној енергији и посвећености како би Србија била снабдевена потребном енергијом.

"И у данима када Србија одмара и слави, више од 10.000 људи у сваком тренутку ради у нашим енергетским компанијама, у производњи, преносу, дистрибуцији електричне енергије и свих осталих енергената", рекао је Антић и додао да је тренутно у првој смени укупно више од 10.000 људи ангажовано у енергетским компанијама.

Антић је нагласио да је ЕМС енергетска компанија за сваку похвалу и да ради по највишим европским страндардима.

Како је рекао, ЕМС је апсолутно утегнута и организована на најмодернији начин, пошто има свега 1,72 одсто губитака у преносном систему, што је далеко боље од просека ЕУ који је око два одсто.

"То није дошло тек тако или само по себи, већ је реч о системском организовању и управљању, као и врхунском одржавању. Ми настављамо у ЕМС-у са снажном развојном компонентом у 2020. и са инвестицијама. Ова година нам доноси наставак реализаиције Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије".

Антић је најавио да ће се радити деоницу 2, од Крагујевца до Краљева односно подизање и трафо станица и далековода на ниво од 400 кВ, што ће додатно поправити напонску ситуацију и учинити ЕМС још успешнијим.

"Убрзавамо тај пројекат са свим фазама. Надам се да цемо у најкраћем року ући и у фазу изградње интерконекције са БиХ и Црном Гором. То је далековод Бајина Башта - Пљевља - Вишеград који ће нас довести у ситуацију да можемо да се повежемо и са црногорско-италијанским каблом. Да све ово што радимо и у производњи и по питању обновљивих извора енегрије добије нову димензију приступим на италијанско тржиште.

Антић је говорећи о енергентима истакао да даје резултате се што се у претходних неколико месеци радило у Србијагасу на обезбеђивању довољних количина гаса за све могуће сценарије.

"Такође, све што смо радили у ЕПС-у, да бисмо се добро припремили за зиму, и ремонт и појачана производња угља, довело нас је у ситауцију да су нама сада депоније угља значајно пуније него претходних година", рекао је он.

Пожео је грађанима све најбоље у 2020, пуно здравља и породичне среће и поручио да Србија наставља убрзано да се развија и постаје боље место за живот.

Председник Србије Александар Вучић и влада имају само једна циљ, а то је да се живот у Србији мења и да буде све бољи, закључио је Антић.

Директорка Електромреже Србије Матејић је рекла да је запосленима у ЕМС-у велика част и срце пуно што министар Антић традиционално долази у посету ЕМС-у 1. јануара, чиме им указује велико поштовање.

"Сви смо поносни и имамо чиме да будемо поносни. За нама је година која је била турбулента и интензивна по свим питањима. Успели смо да савладамо све препреке и поставимо нове рекорде. Прошле године смо имали јубилеј, у историји ЕМС-а најмање губитке у преносном систему од 1,72 одсто. Тиме се дичимо, то је резултат синергије са свим нашим организационим деловима и осталим сегметима у енергетском сектору".

Матејић истиче да су у ЕМС-у примењивали иновације и савремена решења за унапређење система, затим радили на дигитализацији и аутоматизацији процеса даљинског управљања, који је за свега две године достигао чак 50 одсто укупног скора на пројекту.

Тај пројекат треба да буде завршен у наредне три године и учиниће дигиталним комплетно управљање високонапонским трафостаницама, навела је Матејић.

Како је рекла, то су невероватни резултати за многе и у Европи.

"Има знања у Србији и зато улажемо да памет и струку, да млади остану у нашој земљи", рекла је Матејић и честала грађанима у име ЕМС-а срећну Нову годину.

Извршни директор за управљање и тржиште у ЕМС Александар Курћубић је рекао да је новогодишња ноћ протекла у најбољем реду и да није било проблема у снабдевању потрошача електрочном енергијом.

"Цела 2019. је прошла без неких већих проблема у снабдевању потрошача струјом и надамо се да ће тако остати и у 2020. Уложили смо довољно средстава у одржавање далековода и градњу нових елемената преносног система, у реконструкције и изградња нових далековода и трафостаница", нагласио је Курћубић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести