Антић: Прве количине гаса Турским током кроз Србију 2020.

БЕОГРАД: Прве количине руског гаса ''Турским током'' кроз Србију требало би да потекну 2020. године, ако радови буду завршени на време, каже министар рударства и енергетике Александар Антић и истиче да ће крак од српско-бугарске до српско-мађарске границе, чију је изградњу најавио ''Гаспром'', представљати најзначајнији крак ''Турског тока''.
turski tok
Фото: Youtube Printscreen

''Реч је о пројекту који зовемо 'магистрални гасовод', од границе са Бугарском до границе са Мађарском, а који је део нашег унутрашњег гасног транспортног система на коме дуго радимо'', рекао је Антић вечерас за РТС упитан да ли је извесније да ће ''Турски ток'' проћи кроз Србију након изјаве првог човека ''Гаспрома'' Алексеја Милера, да ће тај крак гасовода бити изграђен до краја 2019. године.

 ''Тај рок је у складу са мапом пута који смо потписали са ''Гаспромом'' 2017.године, а која дефинише да се линијски део трасе тог гасовода изгради до 2019.године. Србија реализује све активности у складу са динамиком имајући у виду да је то врло значајан пројекат за нашу земљу'', нагласио је Антић.

Међу споразумима у области енергетике, које су потписале Русија и Србија током посете руског председника Владимира Путина, јесте и проширење складишта гаса ''Банатски двор'' чији је тренутни капацитет, каже Антић, 450 милиона кубних метара.

''То су резерве гаса за око 90 дана, а овим споразумом капацитет складишта биће повећан на 750 милиона кубних метара. То ће омогућити да и у току најхладнијих зимских дана можемо да покријемо готово све потребе за гасом'', рекао је Антић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести