Аранжмани за куце и маце постају озбиљан бизнис

Пет-френдли туризам је растућа грана туризма у свету која из дана у дан доживљава све већу популарност, па је у том смислу важно препознати потенцијале које нуди.
 Sastanak o pet frendli turizmu u Novom Sadu  Foto: privatna arhiva
Фото: Састанак о пет френдли туризму у Новом Саду  Фото: приватна архива

У Новом Саду је тим поводом одржан први у низу радних састанака на тему „Зашто пет-френдли?” у организацији “Pet Travel Advisor”. Циљ скупа је био представљање рада организације и предлога стандарда са категоризацијом угоститеља и смештајних објеката који пружају пет-френдли услуге.

У име домаћина, Андреа Младин истакла је значај ове гране туризма у привреди, могућности које угоститељи могу да користе као и светске праксе на које се можемо угледати. Управо “Pet Travel Advisor” је настао са идејом да едукује власнике љубимаца, првенствено паса, о томе како се они могу правилно да се социјализују, уважавајући кућни ред и правила угоститеља као и окружења и друштва у којем се налазе.

- Један од великих проблема пет-френдли услуге је што је свако нуди на свој начин, и често нема дефинисану политику коју пођеднако штити и понуђача и корисника ове услуге, и умногоме олакшава спровођење – истакла је Младин. - Као решење видимо усвајање стандарда који дефинише оквире за категоризацију и јасније критеријуме који постављају угоститељи према госту, уважавајући потребе и жеље са обе стране.

Др Дуња Ковач са Кинолошке Академије причала је о повезаности пет индустрије са туризмом, важности едукације људи и познавања како пословања у овој области, тако и законских регулатива.

- Pet Caretaker једнодневни курс спроводимо са циљем да особље прође основну обуку, да се формира квалификовани кадар да примењује, спроводи и контролише стандард. Такође, та особа стиче знање неопходно за управљање и менаџмент са клијентима-власницима кућних љубимаца, могућим ситуацијама, решењима и примерима добре праксе – истакла је Ковач.

Доц. др Срђан Милошевић са ТИМС-а је говорио о савременим трендовима у туризму и потреби данашњих туриста. Како је туризам једна од области која диктира трендове на глобалном нивоу, не чуди то што је ова област, управо, пионир у имплементацији пет политике. Његова колегиница доц. др Ива Шкрбић истакла је то да са предузетничког аспекта у области туризма, развој пет френдли производа и услуга, односно њихова имплементација у већ постојеће туристичке производе отвара нове пословне могућности и нову тржишну утакмицу.

Пет-френдли транспорт, смештај, плаже и разни садржаји, услуге чувања и шетања, купања, улепшавања, одевања - све су то сегменти за којима тражња расте и сваки угоститељ жели да на њега одговори на начин на који се то њему највише уклапа у пословну политику.

На састанку у Новом Саду присуствовали су представници Привредне коморе Србије, Кинолошке академије, Туристичке организације Војводине и Туристичке организације Новог Сада, Савеза угоститеља Новог Сада као и представници реномираних пет-фриендли објеката попут хотела “Шератон”, хотела и ресторана “Велики”, “Салаш 137”... У интерактивној комуникацији са говорницима, размењено је много нових информација и драгоцених искустава која ће значајно помоћи у даљем развоју пројекта.

        Ј. Галић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести