Атанасковић с Фабрицијем: Подршка ЕУ привредном расту Србије

БЕОГРАД: Министарка привреде Анђелка Атанасковић разговарала је са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем који је поновио да је ЕУ спремна да настави да подржава Владу Србије и Министарство у даљем привредном расту.
a
Фото: euinfo.rs

Атанасковић је представила привредна кретања и мере Владе Србије и Министарства привреде које се предузимају за ублажавање негативних последица пандемије ковид -19 по српску привреду и захвалила се на значајној помоћи коју ЕУ пружа Србији током пандемије, саопштило је ресорно министарство.

Навела је да су приоритети Министарства привреде даље унапређење пословног окружења, повећање инвестиција, завршетак процеса приватизације, наставак реформи у области државног власништва, као и развој женског и омладинског предузетништва.

Министарка је истакла да ће наведене активности дати додатни подстрек целокупном процесу европских интеграција Србије.

Драго ми је што Европска комисија препознаје значајан допринос који Министарство привреде даје процесу европских интеграција Србије, што је и констатовала у свом последњем Извештају, где се посебно похваљује напредак у економским реформама и економским поглављима, рекла је Атанасковић.

Амбасадор је честитао министарки на именовању и подсетио на мере које је предузела ЕУ као подршку привреди Србије за ублажавање утицаја Ковида, посебно у сектору малих и средњих предузећа и изнео главне елементе Економско-инвестиционог плана за поспешивање дугорочног опоравка и привредног раста у региону, зелене и дигиталне транзиције и регионалне сарадње.

Фабрици је изразио уважавање за сет приоритета министарке Атанасковић, посебно напомињући нарочито потребу за напретком у домену приватизације, пословног окружења и реформама економског управљања.

Он је поновио да је ЕУ спремна да настави да подржава Владу Србије и Министарство у даљем привредном расту - посебно кроз предвиђено успостављање платформе за координацију реформи у пословном окружењу.

Та платформа ће се подржати кроз нов пројекат који финансира ЕУ са буџетом од 8 милиона евра, а који ће такође допринети поједностављењу и дигитализацији услуга које држава пружа пословном сектору.

ЕУ је највећи донатор и трговински партнер Србије и наша ИПА помоћ игра важну улогу у подржавању МСП. Доступни механизми подршке обухватају подршку пословним саветодавним услугама које се нуде приватном сектору, као и обезбеђивање неколико механизама финансијске подршке за МСП попут зајмова, финансирање акцијским капиталом, иновационих фондова и гаранција за зајмове кроз Програм за развој предузећа и иновација Западног Балкана, казао је.

Такође, планирамо да потпишемо уговор о бесповратној помоћи од 11 милиона евра са Развојном агенцијом Србије, са циљем пружања подршке овом сектору да превазиђе технолошки јаз и унапреди опрему ради савременије производње, проширења капацитета, отварања нових радних места и боље конкурентности на тржишту. Овај пројекат који финансира ЕУ ће помоћи да се створе услови за већи раст и конкурентност привреде, рекао је Фабрици.

Министарка и амбасадор су разговарали о Програму економских реформи (ЕРП) и важној улози Министарства привреде у изради наредног ЕРП који ће бити представљен Европској комисији у јануару 2021.

Договорене су смернице за наставак сарадње Министарства привреде и Делегације ЕУ у Србији на спровођењу структурних реформи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести