Ауто-индустрија се досељава у Панчево

Након покретања производње у немачкој компанији из области ауто-индустрије ЗФ у Панчеву, која се спрема за нова улагања од 60 милиона евра, градоначелник Панчева Саша Павлов најављује долазак још два инвеститора из Немачке крајем ове године и почетком наредне.
с
Фото: Tanjug

По његовим речима, ЗФ је у прву фазу инвестиције уложио 100 милиона евра и изградио фабрику за производњу ауто-компоненти.

У наставку реализације друге фазе планира се проширење производње на додатних 30.000 квадратних метара и формирање развојно-истраживачког центра, за шта би требало да се издвоји додатних 60 милиона евра.

– Претходних година главни предмет рада локалне самоуправе био је опремање Северне пословне зоне јер је наша процена била да ће то повећати конкурентност града Панчева за привлачење страних директних инвестиција, што се и остварило – казао је Павлов за Тањуг.

Изградња развојно-истраживачког центра, гаранција је, по његовим речима, да је компанија ЗФ дошла у нашу земљу да би развијала најасавременије процесе и дуго пословала у Србији.

Долазе још два инвеститора из Немачке, крајем ове године и почетком наредне

У прве две фазе те инвестиције биће запослено најмање хиљаду људи, и то највише оних са средњом стручном спремом у производњи, док би неколико стотина високообразованих радника посао могло добити у истраживачком центру, о чему се још увек преговара с инвеститором из Немачке о трећој фази инвестирања.

Управо из тог разлога, наводи, Министарство образовања је дозволило отварање још једног разреда за мехатроничаре у Панчеву.

– Надам се да ћемо имати задовољство да саопштимо одлуку о доласку још једног инвеститора до краја ове године, а другу већ почетком следеће – казао је Павлов.

Напоменуо је да је реч о „озбиљним страним директним инвестицијама с великим нивоом улагања”, али за сада није могао изнети више детаља, осим да скрене пажњу на то да је реч о инвеститорима из Немачке. Осим ЗФ-а, плацеве у Северној пословној зони Панчево је продало и домаћим привредницима, а градоначелник очекује да ће већ током пролећа они започети пословање.

Градска власт, каже, спроводи активности на проширењу зоне за нових 25 хектара па би тако дошла до површине од близу 100 хектара.

Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести