Бајатовић: До краја године без поскупљења гаса, биће га довољно

БЕОГРАД: Генерални директор ЈП "Србијагас" Душан Бајатовић изјавио је да ће гаса бити поприлично довољно да не морамо да имамо никакве рестрикције и поручио да ће цене гаса и електричне енергије бити такве да грађани могу да их плате од својих примања.
gas gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Бајтовић је за Танјуг рекао да мисли да неће бити поскупљења гаса до Нове године, али да то зависи од тога колико тренутно новца држава може да одвоји "Србијагасу".

Навео је да је гас који је ускладиштен плаћен и додао да се сада гас становништву и индустрији испоручује шест до девет пута јефтиније него што би требало да га платимо.

Најважније је да се створи свест код грађана, уколико уштедимо 15 одсто електричне енергије, а то можемо, то ће бити сасвим довољна уштеда да немамо рестрикције електричне енергије, рекао је Бајатовић и додао да ће гаса бити поприлично довољно да не морамо да имамо никакве рестрикције.

Додао је да ће мере бити такве да не изазову ни инфлацију ни стагфлацију ни губљење радних места и да цене гаса и електричне енергије буду такве да грађани могу да их плате од плате коју имају.

Бајатовић је подсетио да су многи критиковали економску политику Владе Србије и истакао да БДП није пао већ да ћемо имати раст и задржати и одређен ниво страних инвестиција који, како каже, можда неће бити као прошле године, али ће бити релативно висок. "Ако оцењујете економске параметре, видећете да нисмо потрошили паре из Народне банке Србије ни златне резерве што значи да раст БДП-а није био заснован на некаквом погрешном финансирању", рекао је Бајатовић.

Нагласио је да ћемо одржати ту економску активност, наводећи да нам је незапосленост минимална, да плате можда нису баш европске, али да је цена гаса и електричне енергије по којој се испоручује грађанима таква да и просечна плата омогућава да се плати рачун.

До тога смо дошли интервенцијом Владе Србије и политиком која је договорена са председником Александром Вучићем. Доста времена сам провео пре свега са Министарством финансија, нашли смо одговарајућа средства, на време смо купили гас, подвукао је Бајатовић.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести