Банкарски систем стабилан, девизне резерве на историјском нивоу

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је банкарски систем у Србији стабилан и да су државне девизне резерве на историјском максимуму.
Aleksandar Vucic sa mapama/Tanjug/Rade Prelic
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Александар Вучић са мапама

Вучић је то изјавио током обраћања грађанима и поручио да "нема места било каквом страху због пропасти неких светских банака".

"Банкарски систем Србији, финансијски систем у целини као и наше јавне финансије су у изузетно добром стању. Банкарски систем има пуну стабилност и пуну ликвидност. Девизне резерве земље су на историјском максимуму на 21,2 милијарде евра ми смо купили и ове године већ интервенисали на тржишту са 400 милиона евра", рекао је Вучић.

Додао је да држава повећава резерве злата и да су оне на највечем нивоу у историји.

"Наше банке су сигурне чак размишљамо о томе да заједно са осигурањем депозита повећамо гаранције државе за депозите у банкама са 50 на 100.000 евра. Али о том по том. У наредних месец дана донећемо одлуку по том питању", нагласио је Вучић.

Додао је да Србија на свом рачуну има 546 милијарди динара или око петмилијарди евра.

"Довољно пара имамо за све. Урадили смо велику ствар. Набавићемо нових пет милиона килограма соли јер то је једино шта не производимо од намирница у Србији", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да Влада Србије планира да набави 40.000 МПК ђубрива и око 50.000 тона урее како би била способна да у случају потребе интервенише на тржишту.

Додаје да су тренутне залихе кукуруза довољне, а да се планира набавка мале количине пшенице.

"Ми ћемо за неколико дана да отворимо неколико важних путних комуникација. Отворићемо саобраћајницу Београд - Сурчин. Па ћемо да отворимо ауто-пут до Крушевца за који дан", рекао је Вучић и додао да ће за три месеца бити отворена обилазницу око Београда.

Истакао је да ће за пет ипо месец бити отворен ауто-пут Рума-Шабац, обилзница око Крагујевца и да ће се наставити и са изградњом пруга и друге инфраструктуре.

Председник је рекао да су у наредном периоду планира отварање две нове фабрике у Ваљеву, као и проширење Хајсенса, некадашњег Горења.

"За који дан отворићемо први стадион у Лесковцу, за 15 дана после тога стадион у Лозници, а 15 дана после тога стадион у Зајечару, Крагујевцу", рекао је Вучић и истакао да је просто невероватно да су то стадиони који су изграђени у Србији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести