Браћа Пивац већински власник Краша, било притисака на раднике

ЗАГРЕБ: Скупштина Краш ЕСОП-а данас је продала све своје деонице "Краша" Месној индустрији браће Пивац, преносе хрватски медији, чиме је, како се наводи, спречено да компанију преузме српски бизнисмен Небојша Шарановић.
kras
Фото: Printscreen

Будући да Краш ЕСОП има 18 одсто деоница, Месна индустрија браће Пивац ће сада имати 49,18 одсто удела и тако постати већински власник с већином деоница с правом гласа.

Радницима ће Пивац платити најмање 860 куна по деоници, а обавезали су се и да их неће продавати трећој особи без гаранције радничких права, преноси Индекс.

Такође морају задржати сва права радника из колективних уговора и других докумената који се тичу радничких права.

Тако је спречено преузимање "Краша" које је покушао бизнисмен Небојша Шарановић, који је, како се наводи, кренуо у „агресивно“ преузимање деоница и са више од 45 милиона евра дошао до 25,7 одсто удела.

Портал је раније јавио да се на раднике "Краша" врши притисак да не продају деонице српском бизнисмену Небојши Шарановићу, мада је он дао далеко најбољу понуду и подигао цену "Крашових" деоница са 400 куна (око 54 евра) на више од 1.000 куна (око 134 евра).

Притисак на раднике Краша да не продају деонице Шарановићу?

На раднике “Краша” врши се притисак да не продају деонице српском бизнисмену Небојши Шарановићу, мада је он дао далеко најбољу понуду и подигао цену “Крашових” деоница са 400 куна (око 54 евра) на више од 1.000 куна (око 134 евра), пише Индекс.хр.

Хрватски портал прецизира да браћа Пивац и Марица Видаковић, који имају велики удео у “Крашу”, покушавају да спрече Шарановића да постане већински власник.

Према информацијама из те компније, прикупљане су писане изјаве радника да су спремни да деонице продају Месној индустрији "Браћа Пивац" по цени од 860 куна, иако је цена на берзи знатно већа.

На једном од листића, који је процурио из “Краша”, а на којем би радници требало да се изјасне да ли пристају на понуду Месне индустрије “Браћа Пивац”, наведено је да се купац обавезује да задржи исте услове рада, као и да ће задржити све постојеће производне погоне и да у наредних 10 година неће продати дионице.

Небојша Шарановић је недавно прешао праг од 25 одсто деоница. Према тренутном стању, има их 25,74 одсто, но преласком прага од 25 посто није био у обавези да објави понуде за преузимање.

Медији у Србији подсећају да је хрватски капитал одавно ушао у Србију без икаквих проблема и напомињу да ово није први случај покушаја да се спречи већи продор српског капитала у хрватску економију.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести