Брнабић: Србија наставља са стабилним растом БДП

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће Србија ове године наставити са стабилним растом БДП, као и да се очекује остваривање пројектовног раста од 3,5 одсто у овој години.
ana brnabic, Tanjug/Kabinet predsednice VS/Slobodan Miljević
Фото: Танјуг/Кабинет председнице ВС/Слободан Миљевић

Брнабић је то рекла у разговору са директором Светске банке за финансије, конкурентност и иновације Алфонсом Гарсијом Мором за којим је разговарала о структурним реформама и економским резулататима Србије, спровођењу текућих пројеката у сарадњи са Светском банком и плановима за будућу сарадњу у току ове и у наредним годинама.

Улагање у образовање и развој модерне привреде кроз дигитализацију, Србија је, према њеним речима препознала као кључне области одрживог развоја, које ће бити фокус ове владе у наредном периоду. 

Премијерка је известила представнике Светске банке да се интензивно ради на модернизацији Пореске управе. Објаснила је да се у наредним данима очекује усвајање сета закона који ће подстаћи даљи раст електронске трговине, док се на јесен очекује усвајање више закона из области интелектуалне својине и инвестиционих фондова. 

Наводећи разлоге своје посете Србији, директор Светске банке за финансије, конкурентност и иновације истакао је да ова финансијска институција жели да пружи подршку капацитетима које Србија има, како би успешно стабилизиловала своју привреду и убрзала тренутни раст.

Он је нагласио да је за Србију важно да настави са макроекономским реформама и створи доминантнији приватни сектор. За даљи напредак, према његовим речима, неопходно је повећање конкурентности, пре свега у области технологија и иновација, али и пољопривреде.

Похваливши резултате које је Србија постигла у оквиру електронске управе, још једном је нагласио њену улогу у стварању подстицајног пословног окружења и транспарентне и ефикасне јавне управе.

Брнабић је, такође, навела да је покренут Фонд за науку чиме је омогућено конкурентно финансирање науке и најавила већа улагања у Фонд за науку у наредним годинама.

Премијерка Брнабић и Гарсија Мор су се сагласили да је даље улагање у науку и научне пројекте уједно и најсигурнији начин инвестирања у будућност земле, саопштено је и Владе Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести